BNR transmite că, în ultima perioadă, sunt tot mai numeroase tentativele de fraudă de tip spoofing. Asta înseamnă că escrocii sună sau dau mesaje telefonice, pretinzând că fac o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului.
Concret, escrocii se dau drept reprezentanți ai unor instituții precum Fiscul, Poliția Română sau chiar BNR, urmărind astfel să obțină datele personale ale victimei și, în final, să ajungă la conturile bancare ale acesteia, pentru a le goli.
Escrocii ajung să aibă acces la date personale ale celui contactat dacă acesta accesează un link pe care îl primește sub diferite pretexte.
În unele cazuri, escrocii cer victimelor să instaleze diferite aplicații sau să facă acțiuni care duc la așa-zise tranzacții financiare generatoare de câștiguri rapide.
”În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc) – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, au precizat reprezentanții BNR.
În multe cazuri, escrocii folosesc elemente de identitate vizuală ale instituției în numele căreia pretind că sună sau trimit mesaj.
Mai mult, potrivit BNR, sunt folosite chiar și mesaje audio sau video având ca protagoniști șefi ai unor instituției, metodă prin care se urmărește tot câștigarea încrederii, simulând că ar fi vorba despre o comunicare oficială.
„Totodată, semnalăm că astfel de încercări de manipulare pot include și apeluri telefonice, mesaje audio sau chiar video (deepfake) în care pot apărea persoane care se prezintă ca reprezentanți ai BNR. Aceste metode urmăresc să creeze aparența unei comunicări oficiale, cu scopul de a câștiga încrederea victimei”, precizează BNR.
Fraudatorii creează astfel iluzia unei interacțiuni autentice cu autoritățile statului român, astfel că sfatul numărul 1 este acela de a NU răspunde la apeluri sau mesaje de la necunoscuți.
BNR subliniază că face comunicare doar prin canale oficiale și nu cere niciodată informații personale prin telefon, mesaje-text, e-mail sau rețele sociale.
De asemenea, nu sunt solicitate date despre carduri, conturi bancare, credite sau venituri personale prin nicio formă de comunicare informală, mai spun cei de la BNR, citați de capital.
Comunicările oficiale sunt publicate exclusiv prin site-urile bnr.ro, bnro.ro și conturile verificate de pe platformele sociale.
În cazul în care cineva oferă ponturi financiare sau oportunități de câștig rapide în numele BNR, este foarte probabil o înșelătorie, mai avertizează reprezentanții BNR.