Nivelul radiaţiilor de la Cernobîl este de 10 ori mai mare decât limita normală. Măsurătorile nivelului de radiaţii au fost făcute de către inspectorii specializaţi în domeniu în zona de excluziune. Această creştere a nivelului de radiaţii a fost provocată de incendii masive în zona reactorului nuclar avariat, potrivit rt.com.
Zona din jurul reactorului nuclear avariat de la Cernobîl, Poleskoie, este contaminată cu Cesiu-137. Concentraţiile acestui element radioactiv au atins ceea ce experţii numesc „secvenţă peste normă” – adică un nivel de radioactivitate foarte ridicat, potrivit SNRI (Inspectoratul pentru Sectorul Nuclear de Stat al Ucrainei).
Cesiu 137 este unul dintre cele mai periculoase elemente nucleare, iar concentraţiile acestei substanţe radioactive care se acumulează în organismul uman duc la leucemie şi diferite tipuri de boli canceroase, au avertizat experţii.
SNRI a realizat o hartă cu rezultatele monitorizării situaţiei, accesibilă online. Potrivit rt.com, care citează oficialităţi ucrainene, incendiul a cuprins aproximativ 130 de hectare din jurul reactorului avariat.
Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei a informat că incendiul produs marţi a fost pus sub control, dar că focul nu ar fi fost stins în totalitate. 117 pompieri şi 24 de unităţi cu echipament de stins incendii se află la locul dezastrului.
Cele mai periculoase particule radioactive sunt cele de plutoniu şi uraniu, care provoacă boli de cancer. Emanaţiile de particule radioactive reprezintă pericol imediat în zonele din apropierea sursei de la care au provenit.
Scenariul cel mai rău
Acesta nu este primul incendiu de pădure care izbucneşte, anul acesta, în apropiere de uzina nucleară de la Cernobîl. La începutul lunii mai, 400 de hectare de pădure din aceeaşi zonă au fost mistuite de flăcări. Autorităţile de la Kiev au anunţat atunci că nu ar fi existat risc de contaminare cu substanţe radioactive.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă avertizează că incendiile de pădure din zona contaminată radioactiv pot avea consecinţe catastofale asupra mediului şi a oamenilor care trăiesc în apropierea acestor zone.
În 2014, o echipă de experţi internaţionali a publicat un studiu referitor la emanaţiile de Cesiu-137 şi legătura acestora cu incendiile de pădure din zona contaminată şi a ajuns la concluzia că elemente ca Cesiu-137 sunt clasificate în rândul celor mai puternice substanţe radioactive pe scala INES (scala evenimentelor nucleare internaţionale). Experţii se aşteaptă ca numărul bolnavilor de cancer în urma radiaţiilor să fie comparabil cu cel al persoanelor contaminate după catastrofa nucleară de la Fukushima.
Centrala nucleară de la Cernobîl a fost distrusă de accidentul nuclear din 26 aprilie 1986. Locuitorii din zona contaminată au fost evacuaţi. Uzina nucleară de la Cernobîl se află la aproximativ 100 km distanţă de Kiev , capitala Ucrainei.
Tragedia de la Cernobîl şi cea de la centrala nucleară de la Fukushima, din 2011 sunt singurele de până acum care au atins nivelul 7 pe INES. Specialiştii mai spun că, după tragedia de la Cedrnobîl a contaminat radioactiv zone extinse nu numai din Ucraina, ci şi din Rusia şi Belarus, care făceau parte în acea vreme din fosta Uniune Sovietică.