Tepco a informat căsenzorii care fuseseră fixaţi pe o instalaţie de răcire, care pompează apa de ploaie şi apa subterană de la Uzina Daiichi de la Fukushima în golf, au indicat o contaminare între 50 şi 70 de ori mai mare decât radioactivitatea şi aşa ridicată a acestui complex ce a fost afectat de un tsunami devastator, în 2011. În urma acestuia, unul dintre reactoarele centrale a fost grav avariat, degajând un nivel foarte crescut de radioactivitate în mediu, informează sputniknews.com.
Autoritatea de Reglementare în domeniul Nuclear a confirmat scurgerea radioactivă, precizând că se înregistrează concentraţii mari de stronţiu 90 în apa folosită la sistemele de răcire. Apa de la centrala Fukushima se scurge în ocean, dar Tepco a anunţat că va opri totuşi instalaţia, pentru ca apa să nu ajungă să contamineze Oceanul Pacific.
Citeşte şi Cesiul radioactiv de la centrala nucleară din Fukushima a ajuns în California
În urmă cu câteva zile, inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) exprimaseră preocupare privind contaminarea apei din rezervoarele de răcire de la Fukushima.
Acest nou incident de la Fukushima demonstrează cât de dificil este de controlat şi de dezafectat centrala nucleară de la Fukushima, unde s-au înregistrat scurgeri masive şi explozii de materiale radioactive după ce uzina a fost grav afectată de tsunami, în martie 2011, în cel mai mare dezestru nuclear al generaţiei actuale.