Alertă de căldură, „cupola de foc” se aşază peste România. Urmează cel mai lung val de caniculă din ultimii ani

Trăim schimbarea climei și simțim deja schimbarea climei în toate activitățile, iar asta înseamnă că trebuie să începem să facem totul altfel, avertizează Roxana Bojariu. În Marea Britanie, părinții sunt sfătuiți să își țină copiii în casă.
Filip Stan
11 iul. 2022, 08:58
Alertă de căldură,

Alertă de căldură: Elena Mateescu are veşti alarmante legate de seceta severă din România: „Din punct de vedere agro-meteorologic, vorbim de o seceta pedologică extremă în Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Bărăgan, Banat, Crișana, Maramureș, acolo unde deficitele de apă sunt deosebit de accentuate”, a precizat Elena Mateescu, care a adăugat că vin „zile consecutive cu valori de peste 37 de grade”.

„De la 1 septembrie 2021 și până în prezent, doar în două luni am avut cantități peste normele climatologice specifice perioadei din calendar, respectiv decembrie și aprilie. Din luna mai și iunie, iată, deficite accentuate. Luni care sunt perioade critice pentru culturi. Și vorbim de un iunie foarte secetos, a treia luna cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor meteorologice, și a cincea cea mai caldă. Și nici iulie, din păcate, la acest moment, acoperă doar 45% din normal, mai puțin de jumătate din necesarul de precipitații. Așa cum arată și perspectiva pentru următoarele trei săptămâni, la acest moment, estimările arată în continuare un semnal pentru cantități de precipitații deficitare, iar de la mijlocul săptămânii viitoare, de joi, temperaturi în creștere, care să se apropie din nou de pragul unei zile de caniculă 34-36 de grade. Se întoarce canicula.

Ce bătaie de joc! Un loc pe cearşaf la Mamaia costă 200 de lei pe zi! Nu mai exista nicio limită la cât sunt dispuşi patronii de pe litoral să ceară
Din 18 iulie, valul de căldură se va putea intensifica, și este posibil să consemnăm perioade frecvente consecutive cu valori posibil peste 37 de grade Celsius. Zonele cele mai afectate, la început partea de vest a țării, apoi și sudul și sud-estul țării. Zonele extracarpatice, acolo unde discutăm despre seceta pedologica extremă.

Cu siguranță acele săptămâni vor fi definitorii pentru ceea ce înseamnă agricultura, dar mai ales pregătirea pentru ceea ce înseamnă noul an agricol. Vom vedea luna august mai caldă decât în mod obișnuit”, a mai spus directorul ANM în direct la Romania TV.

Alertă de căldură: părinții sunt sfătuiți să își țină copiii în casă. Urmează cel mai lung val de căldură din ultimii ani

Alertă de căldură. Părinții sunt sfătuiți să își țină copiii în casă. Medicii emit avertismente de sănătate înainte de cel mai lung val de căldură din ultimii ani, cu temperaturi care vor ajunge la 33 grade Celsius începând din acest weekend.

Se așteaptă ca mercurul să atingă 40 grade în România, cât și în alte țări în această săptămână, iar oamenii se așteaptă să își petreacă weekendul pe plaje și în spațiile verzi pentru a profita la maximum de începutul unei perioade de caniculă, însă nu este indicat.

Astfel de temperaturi depășesc punctele fierbinți de vacanță, inclusiv Mykonos, cu 23 grade Celsius și Split, cu 24 grade Celsius.

Dar vremea caldă și însorită de sâmbătă este doar începutul – temperaturile vor crește pe zi ce trece până când vom atinge un vârf luni și marți, cu o temperatură caniculară.

Noi fenomene extreme în România. Un nou val de aer tropical pune stăpânire după furtuni. Unde se vor resimţi din nou peste 40 de grade
Având în vedere că ne așteaptă una dintre cele mai lungi perioade de vreme caniculară, NHS Sheffield Foundations Trust a avertizat părinții să nu lase copiii să alerge la soare, iar dacă sunt expuși, să păstreze hainele ușoare.

„Asigurați-vă că copiii dumneavoastră beau multă apă pentru a rămâne hidratați. Amintiți-vă că a bea puțin și des este cel mai bine”, au scris aceștia într-un mesaj pe Twitter.

„Nu le permiteți copiilor să stea la soare pentru perioade lungi de timp – și nu-i lăsați niciodată în mașină într-o zi călduroasă. Este important să se odihnească la umbră și să găsească locuri răcoroase. Atunci când sunt la soare, copiii ar trebui să poarte haine ușoare care să le acopere cât mai mult din piele. Chiar dacă sunt acoperiți, asigurați-vă că sunt acoperiți cu o cremă de soare cu factor ridicat de protecție”.

Aceștia au identificat, de asemenea, primele semne ale unui copil care se supraîncălzește, care devine morocănos sau se plânge de dureri de cap, adăugând că, dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui adus într-un loc umbrit și cât mai răcoros posibil: ‘Scoateți orice îmbrăcăminte puteți, dați-le apă de băut și puneți-i să se odihnească’.

Agenția britanică de securitate sanitară a emis astăzi un avertisment de nivel 3 de alertă de caniculă înainte de valul de căldură, față de nivelul 2 de alertă care era în vigoare. Noua avertizare este valabilă de luni la ora 9.00 până vineri la ora 9.00.

Alerta de nivel 3 acoperă regiunile din estul Angliei, sud-estul și Londra – și îi avertizează pe britanici să „aibă grijă de ceilalți, în special de persoanele în vârstă, copiii mici și bebelușii și de cei cu afecțiuni de bază”.

Meteorologii declară că se aplică sfaturile obișnuite pentru valurile de căldură, soarele fiind cel mai puternic între orele 11.00 și 15.00, evitați soarele – atât copiii, cât și adulții. El a adăugat că cel mai bine este să beți multă apă și să stați în casă în loc să stați afară în timpul căldurii maxime a zilei.

Alertă de căldură. Roxana Bojariu: Seceta de acum, o avertizare pentru ce urmează

Trăim schimbarea climei și simțim deja schimbarea climei în toate activitățile, iar asta înseamnă că trebuie să începem să facem totul altfel, să ne schimbăm comportamentul, gândirea, modul în care trăim, inclusiv modul în care construim orașele, infrastructura, pentru că este clar că cea de acum nu va mai face față, a explicat la Digi24 climatologul Roxana Bojariu.

„E nevoie de modificarea felului în care noi gândim nu doar agricultura, ci toată economia și chiar modul nostru de viață, cum ne deplasăm, ce mâncăm și până la urmă, cum știm să economisim resursele de apă, de energie. Asta e important”, a punctat climatologul.

În ce mod vom resimți schimbarea climei depinde de noi, subliniază climatologul. „Poate să fie cum e acum sau un pic mai mult de cum e acum sau poate să fie și mult amplificat față de cum e acum. Depinde de emisiile la nivel global, dacă le reducem. Ultimul raport al Grupului Interguvernamental pentru Studiul Schimbării Climei, publicat chiar anul acesta, volumul 2 și volumul 3, spune că ar trebui să atingem maximum de emisii în 2025, după care să reducem substanțial, consistent, continuu, în 2030, în 2040, să atingem neutralitatea climatică în 2050, adică ce emitem ca dioxid de carbon să poată fi absorbit de rezervoarele naturale, care sunt oceanul, vegetația, deci biosfera”, a explicat Bojariu.

„E foarte dificil, pentru că oceanul este modificat și el de schimbarea climei și preia mai greu dioxidul de carbon din atmosferă decât o făcea acum 50 de ani, a devenit mai acid la suprafață și nici căldura pe care o înmagazinează nu mai poate să o preia atât de eficient cum o prelua”, a adăugat climatologul.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu a profețit sfârșitul. România se scufundă: Va fi un Uragan!
Playtech.ro
BREAKING NEWS: Klaus Iohannis a desemnat noul premier
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Lukaşenko Își Depune Candidatura pentru Alegerile Prezidențiale din Belarus
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!