Alertă de „cutremur major” emisă în premieră de Japonia. Locuitorii sunt rugaţi să nu plece din case

Potrivit agenţiei Kyodo, experţii spun că există o probabilitate de 70% până la 80% ca un cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 să se producă undeva de-a lungul riftului în următorii 30 de ani.
Filip Stan
08 aug. 2024, 20:33
Alertă de

Japonia a emis – pentru prima dată – o avertizare cu privire la un risc crescut de producere a unui „cutremur major” în viitorul apropiat, relatează BBC.

Avertizarea a fost emisă în noaptea de joi spre vineri, ora locală, spunându-le oamenilor să fie atenţi, dar totuşi să nu plece din case. De asemenea, a fost subliniat faptul că avertismentul nu înseamnă că un cutremur mare este iminent, ci că probabilitatea sa este mai mare decât de obicei.

Avertizarea a fost emisă la câteva ore după producerea unui cutremur cu magnitudinea de 7,1 în largul insulei sudice Kyushu, care nu pare să fi provocat pagube majore.

Cu toate acestea, experţii sunt îngrijoraţi din cauza locului epicentrului – la marginea riftului Nankai, o zonă cu activitate seismică care se întinde de-a lungul coastei japoneze a Pacificului. Limita plăcii se află între Golful Suruga, în centrul Japoniei, şi Marea Hyuganada, în Kyushu, la sud.

Cutremurele anterioare din riftul Nankai s-au soldat cu mii de morţi. Aceste mega-cutremure au fost înregistrate o dată la fiecare 90-200 de ani, ultimul având loc în 1946.

Potrivit agenţiei Kyodo, experţii spun că există o probabilitate de 70% până la 80% ca un cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 să se producă undeva de-a lungul riftului în următorii 30 de ani. În cel mai pesimist caz, estimările sugerează că peste 200.000 de persoane ar putea fi ucise în urma cutremurului şi a potenţialului tsunami ulterior.

Cutremur devastator în Japonia! A fost emisă alertă de tsunami. VIDEO

Cu toate acestea, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate joi, Shinya Tsukada, oficial al Agenţiei Meteorologice Japoneze, a subliniat că, deşi „există un risc relativ mai mare de producere a unui nou cutremur major în comparaţie cu perioadele normale”, nu înseamnă că acesta se va produce cu siguranţă „într-o anumită perioadă de timp”.

Actuala avertizare – cea mai scăzută dintre cele două tipuri de alerte de care dispun oficialii – va fi în vigoare timp de o săptămână. Ea le cere locuitorilor să fie în stare de alertă sporită în zilele următoare, iar celor care nu pot fi evacuaţi rapid să ia în considerare posibilitatea de a face acest lucru în mod voluntar, potrivit televiziunii publice NHK.

De asemenea, oficialii au cerut oamenilor să fie precauţi, dar să îşi continue viaţa de zi cu zi, verificând în acelaşi timp rutele de evacuare acolo unde este necesar şi asigurându-se că gospodăriile au suficiente provizii.

Citește și: Trei cutremure în România, la distanță de câteva ore. Cel mai mare, cu magnitudinea 4, în Dobrogea. Ce spun specialiștii

Prim-ministrul Fumio Kishida a declarat că intenţionează să analizeze în următoarele zile dacă îşi urmează programul stabilit pentru deplasări. Kishida are programată vineri o vizită la Nagasaki pentru a marca cea de-a 79-a comemorare a bombardamentului atomic american, urmată de vizite în Kazahstan, Uzbekistan şi Mongolia.

Japonia este una dintre ţările cele mai predispuse la cutremure. Peste 15 000 de persoane au fost ucise în urma unui cutremur cu magnitudinea 9 în 2011, care a provocat un tsunami devastator şi topirea a trei reactoare la o centrală nucleară.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul din energie care a cumpărat Enel a făcut o nouă mutare spectaculoasă în România. Investiția se ridică la 700 de milioane de euro
Capital.ro
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
AVERTISMENT PENTRU PENSIONARI! Nu transmiteți aceste date confidențiale!
Adevarul
Jurnaliștii britanici au mers pe Via Transilvanica, o aventură pe ruta de 1.400 km prin inima României. Momentul „palinca-o-clock”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Se mărită Kira Hagi. Surpriză! Cine este ginerică
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
BREAKING | Daniel, un polițist din Vâlcea proaspăt căsătorit, s-a sinucis! Ce a scris în biletul de adio
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Se plătesc bani direct în conturile românilor. Statul dă 10.000 de euro în plus pentru fiecare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Treisprezece baraje vor fi modernizate cu fonduri prin PNRR
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ALEGERILE din SUA! S-a AFLAT ACUM despre HARRIS și TRUMP
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!