Alertă meteo COD PORTOCALIU de fenomene extreme în România. Caniculă şi furtuni puternice în următoarele ore. Temperaturile de peste 40 de grade în mai multe zone

România se topeşte. Meteorologii anunţă că termometrele vor indica astăzi temperaturi de peste 40 de grade în mai multe zone din sudul şi sud-vestul ţării. După temperaturile caniculare, vin furtunile. ANM a emis alertă cod portocaliu de vijelii puternice, grindină pentru mai multe judeţe din nordul şi nord-estul ţării.
Filip Stan
28 iul. 2021, 10:30
Alertă meteo COD PORTOCALIU de fenomene extreme în România. Caniculă şi furtuni puternice în următoarele ore. Temperaturile de peste 40 de grade în mai multe zone

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis alertă meteo cod galben pentru intervalul 28 – 31 iulie când este aşteptat val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă.

„În intervalul menționat valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă.

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade”, a transmis ANM.

Citeşte şi: România lovită de CANICULĂ, românii se răcoresc în fântâni arteziene. VIDEO Temperaturile resimţite vor ajunge aproape de 50 de grade

De asemenea, meteorologii au emis şi avertizare meteo COD PORTOCALIU de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat pentru zilele de 29, 30, 31 iulie pentru județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în suduljudețului Caraș – Severin.

„Pe parcursul zilelor de joi, vineri și sâmbătă (29, 30 și 31 iulie) în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.
Notă: În zilele de 1 și 2 august valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde
disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat”, a transmis ANM.

Şi după caniculă vin şi furtuni. În intervalul 28 iulie, ora 13:00 – 29 iulie, ora 02:00 a fost emis
COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice.

„În intervalul menționat, local în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, izolat averse ce vor avea și caracter torențial și grindină.

Citeşte şi: Prognoza meteo a verii. Meteorologii anunţă fenomene meteo extreme

Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse”, potrivit ANM.

Meteorologii au emis alertă meteo COD PORTOCALIU de vijelii puternice, grindină pentru intervalul 28 iulie, ora 13:00 – 28 iulie, ora 23:00 pentru județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui.

„În județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 25…30 l/mp”, a anunţat ANM.

PROGNOZA METEO PENTRU INTERVALUL 28.07.2021 ORA 10:00 – 31.07.2021 ORA 22:00 ZONA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

Vremea se va menține caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar până la sfârșitul săptămânii disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat. Valorile temperaturii maxime se vor situa în jurul a 38 de grade, iar temperatura minimă va avea valori, în general, de 20…22 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat, exceptând seara zilei de miercuri (28 iulie), când vor fi condiții pentru fenomene asociate instabilității atmosferice, ce se pot concretiza îndeosebi prin intensificări ale vântului și descărcări electrice.

De asemenea, deasupra României va veni și un nor de praf saharian. „Întotdeauna când e val de căldură tropicală, acesta vine și cu praf saharian. Vom vedea zone, cu siguranță acolo unde vor fi ploi e posibil să avem și depuneri la nivelul solului și al suprrafețelor, mașini sau alte obiecte”, a spus Elena Mateescu.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalii republicani cer demisia lui Joe Biden după retragerea sa din cursa pentru realegere
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'