Pământul este lovit de o furtună geomagnetică. Specialiștii în meteorologie spațială au emis o alertă de furtună geomagnetică pentru aceste zile, spunând că o explozie de plasmă de la o erupție solară ar putea interfera cu transmisiunile radio de pe Pământ. De asemenea, ar putea permite o observare excelentă a aurorei boreale, transmite ABC News.
Nu există niciun motiv de îngrijorare pentru populație, potrivit alertei emise sâmbătă de Centrul de prognoză meteorologică spațială al NOAA din Boulder, Colorado.
Alertă de furtună geomagnetică de clasa G1 loveşte Pământul sâmbătă
Furtuna ar putea întrerupe transmisiunile radio de înaltă frecvență, cum ar fi cele ale avioanelor care încearcă să comunice cu turnurile de control al traficului la distanță. Majoritatea avioanelor comerciale pot folosi transmisia prin satelit ca rezervă, a declarat Jonathan Lash, meteorolog la acest centru.
Operatorii de sateliți ar putea avea probleme în urmărirea dispozitivelor spațiale, iar rețelele electrice ar putea, de asemenea, să înregistreze un anumit „curent indus” în liniile lor, deși nu este ceva ce nu-l pot gestiona, a spus acesta.
„Pentru publicul larg, dacă aveți un cer senin noaptea și vă aflați la latitudini mai mari, aceasta ar fi o mare oportunitate de a vedea cum se luminează cerul”, a spus Lash.
Locul din România unde busolele o iau razna. Cum explică specialiștii acest fenomen ciudat
La fiecare 11 ani, câmpul magnetic al Soarelui se inversează, ceea ce înseamnă că polii săi nord și sud își schimbă poziția. Activitatea solară se schimbă în timpul acestui ciclu, iar acum se află în apropierea celui mai activ, numit maxim solar.
În astfel de perioade, furtuni geomagnetice de tipul celei care a sosit duminică pot lovi Pământul de câteva ori pe an, a spus Lash. În timpul minimului solar, pot trece câțiva ani între furtuni.
În decembrie, cea mai mare erupție solară din ultimii ani a perturbat comunicațiile radio.