Alertă de la ANM! Meteorologii au emis COD ROŞU! Care sunt zonele aflate în pericol

Riscul de avalanşă se menţine extrem de ridicat - cod roşu- în mai multe zone muntoase din România, arată ultimul buletin nivologic al ANM.
Alina Costache
18 ian. 2019, 17:41
Alertă de la ANM! Meteorologii au emis COD ROŞU! Care sunt zonele aflate în pericol

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Făgăraș: risc mare

La altitudini mai mari de 1800 m, conform ultimului sondaj efectuat la Stația Meteorologică Bâlea Lac, primii 50-60 cm din partea superioară a stratului de zăpadă sunt constituiți din zăpadă tip pulver. Pe versanții cu expunere sudică și estică, regăsim structuri de plăci de vânt recente, dar și mai vechi în profunzime, precum și cruste de gheață. Chiar și o supraîncărcare slabă poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafață, declanșănd avalanșe de dimensiuni medii, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare.

La altitudini mai mici de 1800 m temperaturile au crescut semnificativ, devenind ușor pozitive astăzi, ceea ce constituie un risc crescut pentru avalanșe spontane de topire de suprafață care pot angrena primii 30 cm de zăpadă. Un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi și din alte zone adăpostite. Pe pantele suficient de înclinate declanșările de avalanșe de mici și medii dimensiuni sunt posibile atât spontan.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Bucegi: risc însemnat

La peste 1800 m, primii 30-40 cm sunt instabili, fiind formați din zăpadă ușoară, cu o slabă coeziune între cristale
sau din plăci de vânt recente sau mai vechi, mai ales pe versanții sudici și estici. La suprafața stratului dar și în interior pe alocuri sunt formate cruste de gheață.

La supraîncărcări slabe se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii sau mici care să angreneze stratul instabil din partea superioară (plăci de vânt sau zăpadă recentă) într-o alunecare peste straturile mai dure din profunzime. La altitudini mai mici de 1800 m temperaturile au crescut semnificativ, devenind ușor pozitive, ceea ce constituie un risc crescut pentru avalanșe spontane de topire de suprafață care pot angrena primii 30 cm de zăpadă. Un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi și din alte zone adăpostite.
Pe pantele suficient de înclinate declanșările de avalanșe de mici și medii dimensiuni sunt posibile atât spontan,
dar și la supraîncărcări slabe cu turiști sau schiori.

Răcirea vremii din zilele următoare va ajuta la consolidarea stratului.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Țarcu-Godeanu: risc mare
La peste 1800 m, stratul de zăpadă este consistent, instabil în primii 50-60 cm ,iar în zonele adăpostite pe o adancime mult mai mare. Vântul a favorizat depunerea și acumularea zăpezii în zonele adăpostite și pe văi, iar acolo stratul instabil de la suprafață este de dimensiuni mari. Întâlnim numeroase plăci de vânt, în special pe versanții sudici, dar și estici. La supraîncărcări slabe se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii, iar în zonele cu acumulări însemnate, avalanșele pot fi și de dimensiuni mai mari.La altitudini mai mici de 1800 m temperaturile au crescut semnificativ, devenind ușor pozitive astăzi, ceea ce constituie un risc crescut pentru avalanșe spontane de topire de suprafață care pot angrena primii 50 cm de zăpadă.

Un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi și din alte zone adăpostite. Pe pantele suficient de înclinate declanșările de avalanșe de mici și medii dimensiuni sunt posibile atât spontan, dar și la supraîncărcări slabe cu turiști sau schiori. Răcirea vremii din zilele următoare va ajuta la consolidarea stratului.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Parâng-Șureanu: risc mare
La altitudini mai mari de 1800 m, zăpada este de tip pulver, uşoară şi instabilă în primii 40-50cm. Mai ales pe versanții sudici, se întâlnesc numeroase plăci de vânt de grosimi variabile, extrem de instabile la traversarea lor de către turiști sau schiori. În zonele adăpostite, s-au acumulat cantităţi mai mari de zăpadă. Avalanșe medii sunt probabil a se declanșa, pe pantele înclinate, chiar și la supraîncărcări slabe.
La altitudinimai mici de 1800 m temperaturile au crescut semnificativ, devenind ușor pozitive astăzi, ceea ce constituie un risc crescut pentru avalanșe spontane de topire de suprafață care pot angrena primii 30 cm de zăpadă.

Un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi și din alte zone adăpostite. Pe pantele suficient de înclinate declanșările de avalanșe de mici și medii dimensiuni sunt posibile atât spontan, dar și la supraîncărcări slabe cu turiști sau schiori. Răcirea vremii din zilele următoare va ajuta la consolidarea stratului

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Munții Vlădeasa–Muntele Mare: risc însemnat

Stratul dezăpadă este mediu stabilizat și este format în partea superioară din zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale, sau din plăci de vânt iar în profunzime,se regăsesc și cruste de gheață sau plăci de vânt mai vechi. Chiar și la supraîncări mici se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici sau medii prin alunecarea stratului instabil de la suprafață peste straturile mai vechi. La altitudini joase(1000-1500 m) temperaturile au crescut semnificativ, devenind ușor pozitive astăzi, ceea ce constituie un risc crescut pentru avalanșe spontane de topire de suprafață, care pot angrena primii 20-30 cm de zăpadă. Pe pantele suficient de înclinate declanșările de avalanșe de mici și medii dimensiuni sunt posibile atât spontan, dar și la supraîncărcări slabe cu turiști sau schiori. Răcirea vremii din zilele următoare va ajuta la consolidarea stratului.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Grupa Nordică a Carpaților Orientali (zona Munților Rodnei): risc însemnat

La peste 1800 m vântul puternic din ultimele zile a creat noi plăci de vânt pe versanții sudici și estici care în multe cazuri s-au format peste plăci de vânt mai vechi.
Stratul este instabil în partea superioară. În funcție de relief, dimensiunea stratului variază semnficativ, de la 20-30cm, până la câțiva metri în zonele adăpostite. Pe pantele mai înclinate, declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe. În zonele cu acumulări considerabile, riscul e crescut, putându-se angrena volume mai mari de zăpadă. La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse și este relativ stabilizat, avalanșele fiind posibile mai ales la supraîncărcări medii și mari.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Grupa Centrală a Carpaților Orientali (zona Munților Călimani–Bistriței-Ceahlău): risc însemnat

Vântul puternic din ultimele zile a creat noi plăci de vânt pe versanții sudici și estici,care în multe cazuri s-au format peste plăci de vânt mai vechi. La peste 1800 m, în primii 30-40 cm, găsim multiple plăci de vânt și un strat de zăpadă relativ recentă, instabilă, ce poate aluneca în condiții de supraîncărcare peste straturile mai dure din interior. Pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite mai însemnate de zăpadă. Pe pantele cu înclinare mare, declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe. La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse și este relativ stabilizat, avalanșele fiind posibile mai ales la supraîncărcări medii și mari.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Capcanele ascunse ale probei practice. Ce greșeli te pot costa carnetul de șofer
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI