Statele Unite ale Americii au anunțat impunerea unor taxe vamale de 25% pentru Canada și Mexic și de 10% pentru China. În cazul în care aceleași taxe ar fi aplicate și Uniunii Europene, impactul ar fi negativ, avertizează BNR!
În acest context, românii ar putea observa o creștere a prețurilor la raft. Asta înseamnă că vor da mai mulți bani pe mâncare și nu numai. Economiștii BNR estimează că taxele vamale impuse pentru anumite produse ar putea determina creșterea prețurilor la alte materii prime, iar astfel, prețurile din magazine ar suferi ajustări.
„Riscuri notabile vin din tendința de extindere a protecționismului comercial, cu potențial impact asupra cotațiilor altor materii prime, precum și asupra prețurilor unor bunuri intermediare și finale”, a transmis BNR.
Donald Trump a menționat că va introduce măsuri similare și pentru Uniunea Europeană, invocând deficitul comercial. De asemenea, președintele american a decis impunerea unor taxe de 25% pe importurile de aluminiu și oțel, măsuri care vor intra în vigoare pe 12 martie și vor afecta companiile din Uniunea Europeană. Pe lângă aceste taxe, BNR avertizează și asupra altor riscuri economice pentru România, inclusiv efectele măsurilor de austeritate adoptate de Guvern și „ordonanța trenuleț”, dar și alte decizii recente ale Executivului.
O altă posibilă cauză a scumpirilor ar putea fi majorarea prețurilor carburantului, având în vedere că transportul de mărfuri din România se realizează, în mare parte, pe cale rutieră.
Experții economici sunt de părere că noile taxe impuse de administrația Trump vor afecta indirect economia românească. Deși exporturile către Statele Unite nu sunt semnificative, companiile din România care colaborează cu parteneri din Statele Unite vor resimți efectele acestora.
„Având în vedere decizia lui Trump de a impune taxe vamale de 25% pentru aproape toate exporturile din Canada și Mexic către SUA, ar trebui să ne așteptăm ca, până la sfârșitul lunii februarie, Uniunea Europeană să „beneficieze” de un tratament similar, așa cum de altfel Trump a promis deja. Ceea ce ar însemna ca toate exporturile europene către SUA să fie taxate cu 25%.
Efectele deteriorării relațiilor comerciale dintre UE și SUA se vor resimți în principal indirect. Aceste efecte vor apărea prin perturbarea lanțurilor de valoare adăugată în care România ocupă un rol intermediar. Deși exporturile directe ale României către SUA sunt relativ reduse (aproximativ 2,4 miliarde de euro), economia românească este integrată în lanțurile de producție europene, în special în cadrul firmelor germane, franceze și altor state membre”, a semnalat Marius Ghincea, expert în relații internaționale, într-o postare pe Facebook.
Citește și BNR, schimbare neașteptată în 2025. Va prelua controlul asupra pieței cripto din România