MAI a anunţat, marţi, că a transmis o informare către prefecturile tuturor judeţelor aflate sub incidenţa avertizării meteorologice cog galben, pentru a se asigura că autorităţile locale sunt pregătite să gestioneze această situaţie.
Pentru intervenţiile în sprijinul comunităţii sunt pregătiţi să intervină aproximativ 5.100 pompieri militari cu 3.050 mijloace tehnice, 9.500 de poliţişti şi 400 de jandarmi montani.
Totodată, au fost verificate şi sunt pregătite pentru misiuni în zone greu accesibile 37 şenilate cu capacitate de trecere mărită, 40 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) şi 32 autofreze.
În această perioadă, misiunile de acordare a primului ajutor calificat vor fi asigurate de cele 242 echipaje de paramedici SMURD, 26 de terapie intensivă şi 7 pentru terapie intensivă nou-născuţi.
„În cazul apariţiei unor situaţii de risc, vor fi activate Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei din care fac parte reprezentanţi ai tuturor structurilor MAI, dar şi din alte instituţii cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă”, anunţă MAI.
Reprezentanţii Ministerului cer celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs şi să evite drumurile greu accesibile.
Pe toate drumurile din judeţul Tulcea se circulă în condiţii de iarnă după ce, în ultimele 12 ore, infrastructura rutieră a fost acoperită de zăpadă.
Prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că utilajele societăţilor de deszăpezire au acţionat în noaptea de luni spre marţi pe toate drumurile din judeţ.
„Pe anumite segmente considerate delicate din drumurile naţionale din judeţ, pe dealul Somovei şi în pădurea din apropierea localităţii Ciucurova, s-a acţionat cu clorură de calciu, iar pe celelalte cu alte materiale antiderapante”, a afirmat Lucian Furdui.
El a mai spus că nu s-au înregistrat situaţii de urgenţă deosebite în noaptea de luni spre marţi şi că toate şcolile din judeţ îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale.
Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), traficul autovehiculelor pe toate drumurile din Tulcea se desfăşoară în condiţii de iarnă.
Meteorologii au emis o informare de vreme rea pentru interval 15 ianuarie, ora 20 – 17 ianuarie, ora 20. Sunt aşteptate precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, polei, intensificări ale vântului și ninsori viscolite la munte.
Peste 50 de utilaje de la societatea edilitară Ecosal acţionează marţi, pe străzile municipiului Galaţi, pentru deszăpezirea oraşului afectat de ninsoarea care a căzut în cursul nopţii, se arată într-o informare transmisă de biroul de presă al administraţiei locale.
Potrivit sursei citate, echipele responsabile cu întreţinerea arterelor principale pe timp de iarnă au intervenit încă din noaptea de luni spre marţi şi vor continua să lucreze pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi trotuare, în aşa fel încât atât circulaţia maşinilor, cât şi a pietonilor să se desfăşoare în condiţii normale.
Pe teren se află 14 sărăriţe, 12 tractoare cu lamă şi perie, buldoexcavatoare, dar şi un bobcat şi alte patru utilaje mici pentru trotuare.
„Începând din această noapte, la ora 02.00, utilajele Ecosal au intervenit pe străzile oraşului pentru prima deszăpezire din acest an. Au fost angrenate un număr de peste 50 de utilaje şi împrăştiate 161 de tone de material antiderapant. Acţiunea de deszăpezire va continua până la aducerea la ‘negru’ a străzilor principale, urmând a se interveni apoi şi pe interioarele de cartier. În acest moment, circulaţia se desfăşoară normal, în condiţii de iarnă”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.
La fel ca în anii trecuţi, municipiul Galaţi a fost împărţit în şase zone de deszăpezire, pentru o mai bună intervenţie a utilajelor de deszăpezire, iar operatorii au fost desemnaţi în urma unei licitaţii organizate de Serviciul Public Ecosal.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră nu sunt anunţate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită din cauza vreunui eveniment rutier sau a vremii nefavorabile, nici probleme semnificative privind fluenţa traficului pe arterele principale.
Având în vedere că pe mai multe artere naţionale, cu precădere cele din zonele montane, circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă, sfătuim conducătorii auto să nu pornească la drum cu autovehiculul neechipat corespunzător, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere, să nu bruscheze comenzile maşinii şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, pentru a preveni producerea evenimentelor rutiere.
La nivelul ţării există 6 drumuri naţionale cu circulaţia închisă, respectiv:
1. DN7C (Transfăgărășan), între Piscu Negru (judeţul Argeş) şi Bâlea Cascadă (judeţul Sibiu), pe tronsonul kilometric 104 – 131, în perioada 01.11.2017 – 30.06.2018, conform Regulamentului de Funcţionare nr. 524/2015;
2. DN67C (Transalpina), între Rânca (judeţul Gorj) și Şugag (judeţul Alba), între kilometrii 35 şi 79, în perioada 01.11.2017 – 31.05.2018, conform dispoziţiilor de închidere în perioadele de iarnă şi primăvară;
3. DN66A, între Câmpu lui Neag (judeţul Hunedoara) și Cerna Sat (judeţul Gorj), pe tronsonul kilometric 47 – 88, până în data de 31.12.2018, din cauza alunecărilor de teren şi versanţi, căderilor de copaci sau cedărilor de terasament;
4. DN64 între Găneasa și Pleșoiu (judeţul Olt), între kilometrii 34 şi 41, începând cu data de 22.06.2017, din cauza degradărilor apărute la podul de la kilometrul 36, situat peste Valea Negrișoara;
5. DN1R între Poiana Horea (judeţul Cluj) şi Mătişeşti (judeţul Alba), pe tronsonul kilometric 58 – 62, în perioada de iarnă, din cauza nivelului scăzut de viabilitate;
6. DN17D între Rodna (județul Bistrița-Năsăud) și Cârlibaba (județul Suceava), între kilometrii 86 şi 104, în perioada de iarnă, din cauza nivelului scăzut de viabilitate.
Vezi aici: Firmele de salubrizare, amendate pentru că nu au aplicat preventiv material antiderapant