Alertă de praf saharian în România. Acesta a intrat în ţara noastră marţi seară, urmând ca joi şi vineri să fie înregistrate concentraţii ridicate în cea mai mare parte din ţară.
Meteorologii avertizează că praful saharian va atinge concentrații ridicate în mare parte din țară, în special în jumătatea de sud a țării, acolo unde este posibil ca precipitațiile prevăzute pentru aceste zile să capete o culoare roșiatică, potrivit MeteoRadar.ro.
Praful saharian conţine în mare parte din particule minerale minuscule, care se pot ridica la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă. Particulele se amestecă cu aerul și acoperă distanțe mari în atmosfera terestră sub formă de aerosoli. Dacă nu bate vântul, pot pluti deasupra Africii de Nord până la jumătate de an.
Culoarea galben-roșiatică a particulelor indică faptul că principalele componente ale prafului din Sahara sunt minerale care conțin fier. De asemenea, conțin multe oligoelemente, cum ar fi fosfor, magneziu și calciu.
Praful din Sahara poate acoperi mari părți ale cerului, reducând considerabil radiația solară. Modelele meteorologice au adesea probleme cu prognoza temperaturii în astfel de condiții meteorologice, deoarece radiația este supraestimată. Aerul nu se poate încălzi atât de mult cât era prevăzut. În primăvară, nu este neobișnuit ca prognozele de temperatură să fie evaluate greșit cu câteva grade.
Praful saharian joacă, însă, un rol major pentru vegetația din Caraibe, America de Sud și Atlantic. Particulele de praf mineral hrănește fitoplanctonul din Oceanul Atlantic, pe de o parte, și solul pădurilor tropicale din Amazon, pe de altă parte, cu substanțe nutritive importante.