China efectuează luni exerciţii cu muniţie reală în Strâmtoarea Taiwan pentru a simula o „izolare” a insulei, în timp ce Statele Unite, care au făcut apel la „reţinere”, au desfăşurat un distrugător în apele revendicate de Beijing, relatează AFP.
China a condamnat luni „intruziunea” unui distrugător american într-o zonă din Marea Chinei de Sud revendicată de Beijing, în timp ce Marina americană spune că USS Milius a efectuat acolo o „operaţiune de libertate de navigaţie”.
„Distrugătorul de rachete USS Milius a efectuat o intruziune ilegală în apele adiacente recifului Meiji din insulele chineze Nansha, fără aprobarea guvernului chinez”, a declarat Tian Junli, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar chinez pentru teatrul de Sud, adăugând că forţele aeriene ale Beijingului „au monitorizat şi au supravegheat nava”.
Alertă mondială. Avioanele chineze de luptă au trecut graniţa în Taiwan
„Această operaţiune de libertate de navigaţie a respectat drepturile, libertăţile şi utilizările legale ale mării”, a replicat Marina americană într-un comunicat, menţionând că nava a trecut în apropierea Insulelor Spratly.
Nava a trecut la mai puţin de 12 mile marine (22 km) de reciful Mischief, revendicat de China, dar şi de alte ţări din regiune. Exerciţiile chineze cu muniţie reală de luni au loc în strâmtoarea Taiwan, în apropiere de coasta Fujian, provincia chineză care se află în faţa insulei. Aceasta este situată la 80 de kilometri sud de arhipelagul Matsu şi la 190 de kilometri de Taipei.
Manevrele chineze din jurul Taiwanului, care au început sâmbătă, pentru trei zile, se doresc a fi un protest faţă de întâlnirea de miercurea trecută a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, în Statele Unite. Scopul exerciţiilor este să simuleze o „izolare” a teritoriului autoguvernat al insulei unde locuiesc 23 de milioane de oameni şi în special o „blocadă aeriană”, potrivit televiziunii chineze de stat CCTV.
Comandamentul teatrului estic al armatei chineze a precizat că Shandong, unul dintre cele două portavioane ale Chinei, participă la manevrele de luni.
Taiwanul a declarat că a detectat luni 11 nave de război şi 59 de avioane chineze în jurul insulei. În weekend, avioane de luptă şi nave de război au simulat raiduri de bombardament ţintit împotriva insulei, într-o operaţiune denumită „Joint Sword”, denunţată de Taiwan.
Pe de altă parte, Statele Unite, care au cerut Beijingului să se „abţină”, au părut, la rândul lor, că vor să facă o demonstraţie de forţă: distrugătorul american USS Milius a efectuat luni o „operaţiune de libertate de navigaţie” într-un sector din Marea Chinei de Sud revendicat de Beijing.
Joe Biden spune că SUA va apăra Taiwanul în cazul unui atac „fără precedent”
Sâmbătă, preşedinta Tsai Ing-wen a denunţat „expansionismul autoritar al Chinei” şi a dat asigurări că Taiwanul va „continua să lucreze cu Statele Unite şi cu alte ţări (…) pentru a apăra valorile libertăţii şi democraţiei”.
Departamentul de Stat al SUA şi-a reiterat apelul de a nu interveni „nicio schimbare a statu quo-ului”, în timp ce Pentagonul a declarat că „monitorizează îndeaproape evenimentele”.
China este nemulţumită de apropierea din ultimii ani dintre autorităţile taiwaneze şi Statele Unite, care, în ciuda absenţei unor relaţii oficiale, oferă insulei un sprijin militar substanţial.
China consideră Taiwanul drept o provincie a sa, pe care însă nu a reuşit, de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949, să o readucă sub controlul său. Beijingul spune însă că urmăreşte această reunificare, fie şi prin folosirea forţei, dacă va fi necesar.