Alertă de securitate. Iohannis convoacă CSAT din cauza dronelor rusești care cad în România

Președintele Klaus Iohannis convoacă urgență CSAT pentru a analiza impactul războiului din Ucraina asupra României și pentru a discuta strategii de înzestrare militară.
Alina Costache
12 sept. 2024, 17:42
Alertă de securitate. Iohannis convoacă CSAT din cauza dronelor rusești care cad în România

Președintele Klaus Iohannis a convocat, pentru 19 septembrie 2024, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) la Palatul Cotroceni, începând cu ora 13:00.

Printre subiectele principale de pe ordinea de zi se numără analiza detaliată a conflictului în desfășurare din Ucraina și implicațiile acestuia pentru România, precum și planul de înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2025-2034.

Ședința CSAT va aborda impactul agresiunii rusești asupra Ucrainei, evaluând cum această situație afectează securitatea națională și regională. De asemenea, se va discuta despre oportunitățile și provocările oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, precum și despre asigurarea ireversibilității parcursului european al României.

Citește și : Klaus Iohannis i-a decorat pe medaliaţii olimpici şi paralimpici de la Paris. Nadia Comăneci, invitată de onoare VIDEO

Un alt punct important pe agenda ședinței este Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună. Această analiză se va intersecta cu discuțiile actuale despre modernizarea forțelor armate române, în contextul recentelor incidente de securitate.

De ce a fost convocat CSAT

Convocarea CSAT vine într-o perioadă de intensificare a discuțiilor privind capacitatea României de a răspunde amenințărilor aeriene. Recent, o dronă rusească a pătuns pe teritoriul național, provocând îngrijorări legate de lipsa de instrumente legale și tehnice pentru a preveni astfel de incidente.

Citește și : Klaus Iohannis, la deschiderea anului școlar: ”Avem încă două miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii școlare, prin PNRR”

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a explicat că drona nu a fost considerată o amenințare iminentă, motiv pentru care nu a fost distrusă. Totodată, președintele Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a subliniat că intrarea dronei rusești în spațiul aerian românesc reprezintă o vulnerabilitate semnificativă și a subliniat necesitatea adoptării unor legi care să permită armatei să gestioneze astfel de situații.

În contextul acestor preocupări, premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că orice dronă care ar pătrunde pe teritoriul național cu intenția de a lovi o țintă va fi doborâtă imediat.

De ce nu poate România să doboare dronele rusești

Incidentele frecvente cu drone rusești care se prăbușesc pe teritoriul României au scos în evidență o problemă legislativă majoră care împiedică reacția adecvată din partea Armatei Române.

Conform legislației actuale, forțele armate ale României nu au permisiunea de a trage asupra dronelor inamice, datorită unor reglementări restrictive care limitează utilizarea armamentului doar în poligoane și centre de instrucție.

Astfel, deși Ministerul Apărării Naționale (MApN) are autoritatea de a interzice zborul dronelor care transportă explozibili, nu dispune de cadrul legal necesar pentru a utiliza efectiv armamentul în afara exercițiilor și testărilor.

De mai bine de un an, România se confruntă cu incidente provocate de dronele rusești care pătrund în spațiul său aerian și terestru, dar nu s-au făcut demersuri legislative pentru a adapta legea astfel încât aceasta să permită reacții adecvate.

Astfel, lipsa unei legislații corespunzătoare a lăsat Armata Română într-o poziție vulnerabilă, fără capacitatea de a oferi o ripostă militară eficientă împotriva acestor amenințări aeriene.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Trei zodii care își schimbă destinul până pe 10 mai. Regăsiri, împăcări și situații neașteptate pentru ele
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Securitatea redesenează harta Europei: Țările care reintroduc controalele la frontieră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre