Alertă de tsunami după un cutremur cu magnitudinea 5,9 în Japonia

Japonia este lovită de calamităţi. După inundaţiile care au dus la tragedii şi pagube materiale, un cutremur violent a lovit Ţara Soarelui Răsare.
Filip Stan
24 sept. 2024, 08:29
Alertă de tsunami după un cutremur cu magnitudinea 5,9 în Japonia

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 în apropierea insulei Torishima, o insulă din Japonia situată la aproximativ 600 de kilometri sud de Tokyo, a declanşat marţi un mic tsunami care a lovit arhipelagul Izu, relatează Reuters.

Un val înalt de 50 de centimetri a lovit insula Hachijo, în arhipelagul Izu, la aproximativ 40 de minute după cutremur, potrivit Agenţiei Meteorologice Japoneze (JMA).

Nu au fost confirmate pagube, nici după cutremur, nici după tsunami, potrivit radiodifuzorului public NHK.
JMA declarase anterior că locuitorii din arhipelagurile Izu şi Ogasawara ar trebui să se pregătească pentru sosirea unui val de până la un metru înălţime.

Japonia: Şase morţi în urma inundaţiilor care au lovit centrul ţării

Şase persoane au murit în inundaţiile şi alunecările de teren care au lovit Japonia în ultimele două zile, a anunţat luni presa locală, citând autorităţile locale.

Postul de televiziune NHK şi alte surse media au evaluat bilanţul la şase morţi, în timp ce un responsabil al serviciilor de salvare a declarat pentru AFP că „o persoană a murit şi cinci sunt în stop cardio-respirator”, în urma ploilor torenţiale din prefectura Ishikawa, care a fost deja grav afectată şi îndoliată de cutremurul de la 1 ianuarie.

Două cutremure produse în România în această dimineață, la distanță de nici două ore. Primul dintre ele s-a produs într-o zonă atipică

Termenul „stop cardio-respirator” este utilizat în Japonia pentru a se referi la persoanele care au murit, dar care nu au fost declarate oficial decedate de către un medic.

Potrivit autorităţilor locale citate de NHK, doi muncitori care lucrau la un drum afectat de cutremur au fost găsiţi morţi în urma unei alunecări de teren, în timp ce colegii lor au reuşit să se adăpostească într-un tunel.

În Wajima, un oraş de coastă din prefectura Ishikawa, trupul unui bărbat a fost scos dintr-un râu.

În Suzu, un alt oraş din Japonia, o persoană a fost găsită sub dărâmăturile casei sale îngropate de o alunecare de teren.

Două persoane sunt încă date dispărute. În cursul weekendului, zeci de râuri noroioase au ieşit din matcă, provocând pagube imense în zone deja afectate de cutremurul din 1 ianuarie, care a provocat moartea a cel puţin 374 de persoane.

Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a raportat „ploi torenţiale de o amploare fără precedent”. Precipitaţiile au depăşit 540 mm între sâmbătă şi duminică în Wajima, cele mai abundente precipitaţii continue înregistrate de la începutul înregistrărilor în 1976.

Autorităţile locale din prefectura Ishikawa, pe coasta Mării Japoniei, au cerut evacuarea a aproximativ 110 000 de persoane, în timp ce JMA a emis o alertă de urgenţă maximă pentru regiune.

Pe lângă clădirile inundate, numeroase alunecări de teren au blocat drumurile, în timp ce aproximativ 6.200 de locuinţe au rămas fără electricitate şi cel puţin 1.700 de locuinţe nu aveau apă curentă.

„În decurs de aproximativ treizeci de minute, apa a ţâşnit pe stradă şi a ajuns rapid la jumătate din înălţimea maşinii mele”, a declarat pentru AFP Akemi Yamashita, o locuitoare din Wajima în vârstă de 54 de ani.

Raed Arafat dezvăluie ce trebuie să conţină bagajul de urgenţă în cazul evacuării zonelor lovite de viituri. „Să înţelegi că acest lucru este serios”

„Vorbeam cu alţi locuitori din Wajima şi mi-au spus: „Este atât de sfâşietor să trăieşti în acest oraş”. Am avut lacrimi în ochi când am auzit asta”, a spus ea, descriind cutremurul şi inundaţiile ca pe ceva «desprins dintr-un film».

Inundaţiile impresionante au afectat numeroase locuinţe, inclusiv opt centre de locuinţe temporare din Wajima şi Suzu, unde încă trăiesc victime ale cutremurului cu magnitudinea de 7,5 de la începutul acestui an.

Armata a fost chemată să sprijine întreaga regiune rurală de-a lungul Mării Japoniei.

Precipitaţiile din Japonia au atins niveluri record în ultimii ani în mai multe părţi ale ţării, inundaţiile şi alunecările de teren provocând uneori decese.

Experţii cred că schimbările climatice cresc frecvenţa, intensitatea şi imprevizibilitatea acestor fenomene.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore