Un cutremur cu magnitudinea 5,9 în apropierea insulei Torishima, o insulă din Japonia situată la aproximativ 600 de kilometri sud de Tokyo, a declanşat marţi un mic tsunami care a lovit arhipelagul Izu, relatează Reuters.
Un val înalt de 50 de centimetri a lovit insula Hachijo, în arhipelagul Izu, la aproximativ 40 de minute după cutremur, potrivit Agenţiei Meteorologice Japoneze (JMA).
Nu au fost confirmate pagube, nici după cutremur, nici după tsunami, potrivit radiodifuzorului public NHK.
JMA declarase anterior că locuitorii din arhipelagurile Izu şi Ogasawara ar trebui să se pregătească pentru sosirea unui val de până la un metru înălţime.
Şase persoane au murit în inundaţiile şi alunecările de teren care au lovit Japonia în ultimele două zile, a anunţat luni presa locală, citând autorităţile locale.
Postul de televiziune NHK şi alte surse media au evaluat bilanţul la şase morţi, în timp ce un responsabil al serviciilor de salvare a declarat pentru AFP că „o persoană a murit şi cinci sunt în stop cardio-respirator”, în urma ploilor torenţiale din prefectura Ishikawa, care a fost deja grav afectată şi îndoliată de cutremurul de la 1 ianuarie.
Termenul „stop cardio-respirator” este utilizat în Japonia pentru a se referi la persoanele care au murit, dar care nu au fost declarate oficial decedate de către un medic.
Potrivit autorităţilor locale citate de NHK, doi muncitori care lucrau la un drum afectat de cutremur au fost găsiţi morţi în urma unei alunecări de teren, în timp ce colegii lor au reuşit să se adăpostească într-un tunel.
În Wajima, un oraş de coastă din prefectura Ishikawa, trupul unui bărbat a fost scos dintr-un râu.
În Suzu, un alt oraş din Japonia, o persoană a fost găsită sub dărâmăturile casei sale îngropate de o alunecare de teren.
Două persoane sunt încă date dispărute. În cursul weekendului, zeci de râuri noroioase au ieşit din matcă, provocând pagube imense în zone deja afectate de cutremurul din 1 ianuarie, care a provocat moartea a cel puţin 374 de persoane.
Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a raportat „ploi torenţiale de o amploare fără precedent”. Precipitaţiile au depăşit 540 mm între sâmbătă şi duminică în Wajima, cele mai abundente precipitaţii continue înregistrate de la începutul înregistrărilor în 1976.
Autorităţile locale din prefectura Ishikawa, pe coasta Mării Japoniei, au cerut evacuarea a aproximativ 110 000 de persoane, în timp ce JMA a emis o alertă de urgenţă maximă pentru regiune.
Pe lângă clădirile inundate, numeroase alunecări de teren au blocat drumurile, în timp ce aproximativ 6.200 de locuinţe au rămas fără electricitate şi cel puţin 1.700 de locuinţe nu aveau apă curentă.
„În decurs de aproximativ treizeci de minute, apa a ţâşnit pe stradă şi a ajuns rapid la jumătate din înălţimea maşinii mele”, a declarat pentru AFP Akemi Yamashita, o locuitoare din Wajima în vârstă de 54 de ani.
„Vorbeam cu alţi locuitori din Wajima şi mi-au spus: „Este atât de sfâşietor să trăieşti în acest oraş”. Am avut lacrimi în ochi când am auzit asta”, a spus ea, descriind cutremurul şi inundaţiile ca pe ceva «desprins dintr-un film».
Inundaţiile impresionante au afectat numeroase locuinţe, inclusiv opt centre de locuinţe temporare din Wajima şi Suzu, unde încă trăiesc victime ale cutremurului cu magnitudinea de 7,5 de la începutul acestui an.
Armata a fost chemată să sprijine întreaga regiune rurală de-a lungul Mării Japoniei.
Precipitaţiile din Japonia au atins niveluri record în ultimii ani în mai multe părţi ale ţării, inundaţiile şi alunecările de teren provocând uneori decese.
Experţii cred că schimbările climatice cresc frecvenţa, intensitatea şi imprevizibilitatea acestor fenomene.