PROGNOZA METEO: Se face frig și vin ploile și ninsorile. Vremea se răcește din nou, iar maximele nu mai trec de 5 grade, anunță meteorologii.
„Ţara noastră se află în zona de trecere a presiunii ridicate spre zone cu presiune mai scăzută din marea Mediterană. Încet, încet se formează acel contrast termic specific iernilor în ţara noastră. Iarna încearcă să vină, chiar foarte târziu, dar încearcă să vină inclusiv în partea de sud a teritoriului.
Vorbim în săptămâna care începe de temperaturi în scădere şi despre precipitaţii, care vor fi tot mai frecvent sub formă de lapoviţă şi ninsoare”, a spus Florinela Gerogescu, în exclusivitate la România TV
Precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare în zona montană, în Maramureș, Transilvania și Moldova, mixte în Crișana, nordul Olteniei și al Munteniei și predominant sub formă de ploaie în Banat.
Vor fi condiții de polei sau ghețuș și vântul va avea intensificări în zona munților Banatului și în Carpații Meridionali.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 și 11 grade, iar minimele între -8 și 2 grade și izolat va fi ceață.
Vreme în general închisă, în continuare valorile termice se vor situa în jurul a ceea ce ar trebui să înregistrăm în mod normal la această dată.
Precipitațiile sub formă de ninsoare se extind în zona de munte, în Maramureș, mai ales sub formă de ninsoare în Transilvania și Moldova, mixte în Crișana, predominant sub formă de ploaie în Banat și pe arii restrânse în celelalte regiuni.
Se vor semnala precipitații în jumătate de sud-est a țării, vor fi ninsori în zona de munte, îndeosebi ninsori în Transilvania și Moldova, mixte în rest. Vântul va avea unele intensificări pe creste, iar noaptea local în sudul Moldovei și-n Muntenia.
Temperaturi maxime cuprinse între -1 grad în jumătatea de nord a Moldovei și 7 grade în Lunca Dunării. Cele minime se vor situa între -7 și 3 grade, cu cele mai scăzute valori în Maramureș.
„De luni şi pe tot parcursul săptămânii care urmează, valorile de temperatură vor fi în limitele normale pentru luna februarie, respectiv 0 grade Celsius, minus 2 grade Celsius în nordul Moldovei şi cam 6-7 grade Celsius în partea de sud şi de vest. În Bucureşti, chiar uşor mai rece. Pe parcursul nopţilor – valori termice uşor negative până spre weekendul viitor, când există semnale că temperaturile vor scădea semnificativ. Nopţile vor deveni geroase în toate regiunile ţării, undeva la minus 10 grade Celsius, chiar mai scăzute în nord şi în depresiunile din vestul Transilvaniei. Valuri succesive de ninsori la munte, lapoviţe pe la deal şi precipitaţii mixte în zonele de câmpie se vor consemna pe parcursul întregii săptămâni”, a anunţat şi meteorologul Viorica Dima.
Drumarii au intervenit, în ultimele ore, cu 845 de utilaje de deszăpezire şi cu aproape 3.000 de tone de material antiderapant. Ninge în 19 judeţe din ţară şi se continuă acţiunile de curăţare a şoselelor, anunţă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Potrivit CNAIR, la nivel naţional, de sâmbătă ora 17.00, până duminică la ora 12.00, s-a acţionat cu 845 de autoutilaje şi s-au răspândit 2.927 tone de material antiderapant.
La ora transmiterii acestei ştiri, ninge moderat în judeţele Prahova, Suceava, Neamţ, Bacău, Iaşi, Vaslui, Arges, Dâmboviţa, Gorj, Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Sălaj, Bihor, Alba, Satu Mare, Sibiu, Mureş şi Harghita.
”Precizăm că reprezentanţii CNAIR SA acţionează în permanenţă în toate zonele afectate, pentru a asigura desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă. Facem din nou apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate”, transmit reprezentanţii CNAIR.
Recomandările Infotrafic:
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în prezent se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe artere rutiere, mai exact pe cele din jumătatea de nord a ţării, unde ninge slab în majoritatea zonelor şi mai puternic pe alocuri, însă momentan din fericire nu există blocaje din cauza condiţiilor meteorologice.
Pentru a preîntâmpina producerea de accidente rutiere, se recomandă şoferilor:
– să reducă viteza de deplasare mai ales în apropierea trecerilor pentru pietoni, iar în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, să circule cu o viteză de maxim 30 km/h în localităţi şi 50 km/h în afara acestora;
– să aibă autovehiculul echipat cu pneuri corespunzătoare;
– înainte de a pleca la drum, să verifice dacă ştergătoarele de parbriz şi sistemul de climatizare sunt funcţionabile;
– să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale;
– să folosească sistemul de iluminare-semnalizare pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic, precum şi pe cel de dezaburire;
– să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
– să nu frâneze sau să vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor;
– să nu efectueze depăşiri riscante;
– să adopte permanent o conduită preventivă la volan, acordând o atenţie mult mai mare faţă de restul perioadei anului, când carosabilul este uscat.