”A fost identificată prezenţa unui urs în satul Păuleşti, pe strada Colinei, respectiv Măgurei! Dacă îl vedeţi, vă rugăm să păstraţi distanţa faţă de animal şi nu încercaţi să vă fotografiaţi cu acesta sau să îl hrăniţi! Sunaţi de îndată la Numărul de Urgenţă 112!”, este mesajul postat miercuri de Primăria comunei Păuleşti pe pagina de Facebook a instituţiei.
Comuna Păuleşti este situată la câţiva kilometri de Ploieşti, într-o zonă de şes, cu ieşire la drumul naţional 1 şi este parţial înconjurată de o pădure.
Nu este prima dată când în localitate îşi fac apariţia urşii. De altfel, exemplare de urs au fost văzute anul trecut şi anul acesta şi în municipiul Ploieşti, amplasat la 60 de kilometri de capitală, anul trecut un urs fiind capturat în incinta unei rafinării, după zile întregi de căutări, şi relocat într-o zonă împădurită.
Reamintim că un urs a atacat, marți, o tânără de 19 ani, pe Jepii Mici, în Prahova. În urma rănilor suferite, victima a murit. Ursul respectiv a fost împușcat de vânători, care au considerat animalul ca fiind unul foarte agresiv după ce i-ar fi atacat și pe salvatori. Ministrul Mediului a oferit noi informații despre tragedia din Bucegi.
Prahova: DSVSA va face analize pentru a stabili dacă ursul care atacat o turistă pe Jepii Mici din Bucegi era turbat / Anchetă privind legalitatea împuşcării animalului
Autorităţile din judeţul Prahova vor realiza, cel mai probabil miercuri, analize pentru a depistarea virusului rabiei, dar şi o necropsie a ursului care a atacat, marţi, o turistă pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi. Între timp, a fost deschisă şi o anchetă care va stabili legalitatea intervenţiei de extragere prin împuşcare a animalului.
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova va realiza analize pentru a stabili dacă ursul care a ucis o turistă în Masivul Bucegi era turbat.
„Aşteptăm să aducă animalul. Vom face examen anatomo-patologic şi în vederea depistării virusului rabic”, a declarat, miercuri, pentru News.ro, directorul DSVSA Prahova, George Stratulat.
Potrivit acestuia, probele biologice pentru depistarea virusului rabiei vor fi analizate întâi la Ploieşti, fiind trimise şi la Bucureşti probe pentru confirmarea sau infirmarea rezultatului.
Între timp, a fost deschisă o anchetă pentru a se stabili legalitatea intervenţiei de extragere prin împuşcare a animalului, operaţiune care s-a făcut în regim de urgenţă, marţi seară, de către o echipă de intervenţie constituită conform OUG 81/2021.
„Unitatea de parchet urmează să se pronunţe şi sub aspectul legalităţii împuşcării exemplarului de urs. Din verificările efectuate până la acest moment, s-a conturat o stare de necesitate ce a impus extragerea exemplarului de urs prin împuşcare, pentru prevenirea unor alte evenimente negative”; informează, miercuri, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova.
Încă de marţi, atât jandarmii montani cât şi salvamontiştii care au intervenit în zona în care a fost atacată şi sfâşiată tânăra de 19 ani, au afirmat că ursul, care nu a părăsit zona, a încercat în repetate rânduri să îi atace pe salvatorii care acţionau pentru recuperarea trupului neînsufleţit al victimei.