ALERTĂ: De zece ori mai multe cazuri de gripă în 2016 faţă de 2015. Iată cum ne putem proteja împotriva bolii

Situaţia este alarmantă în ceea ce priveşte cazurile de gripă. Potrivit medicilor, în prezent poate fi vorba despre o epidemie. În anul 2016 s-au înregistrat de 10 ori mai multe îmbolnăviri faţă de anul 2015, informează România TV. Iată ce măsuri trebuie să luăm pentru a ne proteja împotriva gripei.
Filip Stan
11 ian. 2017, 15:36
ALERTĂ: De zece ori mai multe cazuri de gripă în 2016 faţă de 2015. Iată cum ne putem proteja împotriva bolii

Este o situaţie alarmantă în întreaga ţară, dar mai ales în Capitală, unde s-au înregistrat în ultima vreme tot mai multe cazuri de gripă şi viroze, potrivit datelor Centrului de Control al Bolilor Transmisibile.

Până acum, însă, Ministerul de Sănătate nu a tras un semnal de alarmă, având în vedere că medicii primesc în medie câte 100 de cazuri pe gardă. Totodată, au fost confirmate două decese, conform datelor Centrului de Control, şi un alt caz recent care s-a întâmplat la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Datele arată că este vorba de zece ori mai multe cazuri de gripă în anul 2016 faţă de anul 2015. Mai exact, în 2015 se înregistrau 36 de cazuri, iar în 2016 au fost 326 de cazuri.

În Capitală au fost cele mai multe cazuri de gripă, înregistrându-se un număr de 80 de îmbolnăviri. Pe locul doi se află Constanţa, unde s-au înregistrat 32 de cazuri, iar pe locul trei se situează Iaşi cu 14 cazuri.

SFATURI care vă ajută să vă protejaţi împotriva gripei

În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc.

Grupele cu risc includ femei însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi:

  • astmul bronșic și alte boli respiratorii;
  • diabetul zaharat și alte boli endocrine;
  • boli de inimă;
  • boli de rinichi;
  • boli de ficat;
  • boli metabolice;
  • boli neurologice;
  • obezitate;

Este important să urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru a evita complicațiile grave legate de gripă, în special dacă faceți parte din categoria persoanelor cu risc.

Care sunt simptomele?

Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Puteti recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, dupa debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii.

Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial re spirator, virusuri paragripale etc.):

Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Cum pot să mă îmbolnăvesc?

Gripa se raspândește de la o persoană la alta:

• Prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut.
• Prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.

Cum mă protejez împotriva gripei?

• Vaccinați-vă înainte de a începe sezonul de gripă

Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții.

Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive:

• Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
• Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.
• Apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit. Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii
pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.
• Dacă nu aveți un șervețel disponibil: Stranutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.
• Stați acasă când sunteți bolnav.

Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.

Vaccinarea trebuie în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai. Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusurile gripale.

Citeşte şi Focar de viroze respiratorii în Bucureşti. Zeci de copii au ajuns la spital

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Top 5 alimente care te îmbătrânesc prematur. Românii le adoră pe unele dintre ele, fără să știe ce efect au în timp
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii din România. Nu ai dreptul în propria curte sau pe teren. Mergi după gratii
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentul banal care îi poate lăsa fără permis
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
S-a dat interzis pentru cei cu telefoane mobile. Toți românii trebuie să înțeleagă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Numărul incendiilor de vegetație din Grecia, de peste două ori mai mare decât anul trecut
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!