Aproape toate băncile mari au transmis la început de 2025, alerte cu privire la hackeri, iar pe listă s-a înscris şi Revolut, clineţii plângându-se pe reţelele sociale că le dispar banii de card fără să autorizeze acest lucru.
„Help!
Nah drăcie, aparent asta e o schemă nouă de furt online/clonat card, sau ce mai e și asta. Am pățit astă noapte cu un card virtual Revolut în timp ce dormeam și n-aveam notificări…
Vine un card authorization request mic de 1$ de la un merchant dubios „Oculus” whatever, pe care evident nu-l autorizezi pentru ca nu-l recunosti si clar la ora aia faci altceva. Se întâmplă ca următoarele cereri, pe acelasi card, cam 2-3 pe minut, de data asta mai mari, 100$ fiecare, curg ca și cum ar fi deja autorizate.
Nici cea mai vagă idee cum, dar mi se pare periculos si cred ca se poate intampla si cu alte carduri/banci. Am blocat toate cardurile momentan, si-am vorbit la support sa faca chargeback.
A mai pațit cineva?
Estimare rezolvare „transaction dispute/fraud/blah”… MARTIE… sume blocate – 1000$. Mulțumesc #revolut #revolutpremium @revolut, a scris Mihai pe facebook
Marian a comentat la această postare. „Am patit acum doua luni cu un card de credit de la Transilvania. Tot noaptea… fara autorizare (eu noaptea tin telefonul in airplane mode). Banii i-am recuperat dar de atunci folosesc si la Transilvania si la Revolut limite pe carduri… marite bineinteles cand fac plati.
Mihai a plusat: „Am patit exact asa acum 2 ani dupa o vacanta in Turcia unde am platit aproape totul ( benzinarii, magazine) cu cardul Revolut. Card fizic. Ajuns acasa au inceput ” tatonari” cu tranzactii de 1 E de la unii care pareau onlineri, ca i-am cautat pe net. Am solicitat un alt card si gata. Acum pt onlineri, ca de aia il tin mai mult, ca interfata, platesc cu un card virtual valabil doar o tranzactie”
Avertizare oficială a Directoratului de Securitate Cibernetică – Continuă campania de fraudă prin folosirea identităţii unor companii de curierat / Victimele sunt direcţionate spre un site fals şi trebuie să pătească, prin Revolut, o presupusă taxă de livrare
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează, joi, că, pe măsură ce cumpărăturile online sunt tot mai frecvente, continuă campania de fraudă prin folosirea identităţii unor companii de curierat. Victimele sunt direcţionate spre un site fals şi trebuie să pătească, prin Revolut, o presupusă taxă de livrare.
”Pe măsură ce cumpărăturile online devin tot mai frecvente, primim din ce în ce mai multe notificări, mesaje şi email-uri de la servicii de curierat sau Poştă. Infractorii cibernetici profită de această rutină şi trimit SMS-uri pretinzând că sunt din partea unor astfel de entităţi pentru a ne întinde capcane. SMishing-ul este o formă de fraudă similară cu phishing-ul, dar realizată prin intermediul mesajelor text (SMS), combinând termenii SMS şi phishing”, a transmis, joi, DNSC, într-un text instituşat AVERTIZARE.
Specialiştii explică şi cum funcţionează frauda: ”Atacatorii trimit mesaje text care par să provină de la o sursă de încredere, cum ar fi o companie de livrare, ca în exemplul din imagini. Mesajul conţine un link care, odată accesat, direcţionează victima către un site web fals, unde infractorii susţin că livrarea unui colet fictiv nu a putut fi efectuată şi că acesta trebuie livrat din nou. Pentru această nouă livrare, se solicită plata unei presupuse taxe de livrare, prin intermediul Revolut. Această plată va ajunge, în realitate, direct în conturile atacatorilor”.
Cum să vă protejaţi:
Ce să faceţi dacă credeţi că aţi fost victima unui atac de smishing:
Revolut a anunţat recent că a început migrarea clienţilor români la noua entitate bancară locală, în cadrul unui proces etapizat. Toate conturile Revolut din România care trec pe noua entitate primesc un IBAN local propriu Revolut. De asemenea, clienţii noi care îşi deschid conturi Revolut primesc un IBAN românesc în formatul RO – REVO. Sucursala din România completează seria de sucursale locale deschise în Irlanda, Franţa, Spania, Olanda, Germania, Italia.
”Revolut Bank UAB, banca digitală europeană cu peste 36 de milioane de clienţi în Spaţiul Economic European (SEE) şi peste 4 milioane în România, anunţă că a demarat migrarea clienţilor de pe entitatea lituaniană pe cea locală. De vineri, 13 decembrie, banca digitală a început şi alocarea de IBAN-uri locale proprii.
În ultimele 12 luni, Revolut a deschis sucursale locale în Irlanda, Franţa, Spania, Olanda, Germania, Italia, iar sucursala din România este următoarea care devine operaţională, printr-un proces etapizat.
”Odată cu migrarea la noile IBAN-uri locale şi cu participarea la schemele locale de plăţi, Revolut răspunde nevoilor financiare în creştere ale clienţilor români persoane fizice sau juridice şi va continua diversificarea portofoliului de produse bancare”, anunţă Revolut.
Similar tuturor produselor şi serviciilor furnizate de Revolut, migrarea va fi un proces automat şi simplificat, în timp ce experienţa clientului va rămâne neschimbată. Toate serviciile legate de conturile de plăţi utilizate de clienţi (ex. Cont Personal, Planuri Plătite, Conturi Comune, Revolut Pro, debite directe şi transferuri de bani locale şi internaţionale, schimb valutar, plăţi cu cardul, Revolut
Adăugarea IBAN-ului românesc oferit de Revolut le facilitează utilizatorilor români persoane fizice sau juridice posibilitatea de a încasa salariul direct în acest cont sau de a-şi planifica plata abonamentelor şi a facturilor.
”Ţinând cont de mărimea portofoliului de clienţi şi complexitatea procesului, compania depune toate eforturile astfel încât trecerea la noul IBAN Revolut să se realizeze fără dificultăţi pentru clienţi. Clienţii sunt informaţi direct de către bancă în legătură cu tranziţia la noul IBAN local, de aceea fiind important ca aceştia să acorde atenţie notificărilor din aplicaţie sau emailurilor transmise de bancă”, precizează Revolut.
Pentru a evita întârzieri la încasarea fondurilor, Revolut le recomandă clienţilor care folosesc frecvent actualul IBAN ca, imediat după primirea notificării privind actualizarea acestuia, să le comunice noul IBAN local partenerilor, angajatorilor sau autorităţilor de la care primesc fonduri sau încasează salariul. Pentru a asigura clienţilor un timp de acomodare, transferurile făcute către IBAN-ul actul (vechi) se vor redirecţiona automat către noul IBAN local, până la data de 31 decembrie 2024. Ulterior acestei date, transferurile se vor returna către trimiţător.
După emiterea IBAN-urilor locale va urma migrarea pe noua entitate bancară locală. Conturile Revolut vor fi administrate de sucursala din România a Revolut Bank UAB şi se vor supune legislaţiei locale, în timp ce depozitele clienţilor vor continua să fie garantate până la 100.000 de euro de Fondul Lituanian de Garantare a Depozitelor. Revolut Bank operează pe 30 de pieţe din Spaţiul Economic European (SEE) şi este autorizată şi reglementată de Banca Centrală Europeană şi de Banca Lituaniei.
„După recenta integrare a sistemelor noastre cu sistemele locale de plăţi ReGIS şi TRANSFOND, acum trecem la o nouă etapă spre operaţionalizarea sucursalei Revolut Bank UAB în România. Pentru Revolut, acest demers este o dovadă a promisiunii de a deveni cu adevărat un cont bancar principal pentru clienţii noştri români. Dată fiind dimensiunea portofoliului nostru, acest proces complex din punct de vedere operaţional se va realiza treptat. Avem certitudinea că utilizatorii înţeleg că, oricât de mult am simplifica pentru ei tranziţia la noul serviciu, este posibil să întâmpinăm şi provocări. Le mulţumim anticipat pentru cooperare şi loialitate şi îi asigurăm că rămânem fideli viziunii noastre de a face banking-ul mai simplu şi mai la îndemână pentru fiecare dintre ei. Cu noul IBAN local Revolut şi accesul la sistemele locale de plăţi, clienţii vor putea să-şi valorifice şi mai bine bugetele, având la dispoziţie, în acelaşi loc, în aceeaşi aplicaţie, un întreg ecosistem care îi ajută să îşi gestioneze banii personali şi mai bine, a declarat Gabriela Simion, manager general al Revolut Bank UAB Sucursala România.
Revolut este o bancă europeană licenţiată şi o firmă de investiţii. În 2015, Revolut s-a lansat în Marea Britanie, oferind servicii de transfer de bani şi schimb valutar. În prezent, peste 50 de milioane de clienţi din întreaga lume folosesc produsele Revolut pentru a efectua mai mult de jumătate de miliard de tranzacţii pe lună.
Serviciile bancare în Spaţiul Economic European (SEE) sunt oferite de Revolut Bank UAB (304580906), o bancă înregistrată în Republica Lituania, autorizată şi supravegheată de Banca Lituaniei şi Banca Centrală Europeană (BCE).