„În Bulgaria evoluează focare de Bluetongue (Boala limbii albastre) şi nu de Foot and Mouth Disease (Febra Aftoasă). Chiar dacă ambele boli sunt virale şi au unele manifestări asemănătoare, există diferenţe în ceea ce priveşte speciile afectate, căile de transmitere, semnele clinice, măsurile de prevenire, control şi cele de combatere. Niciuna dintre aceste boli nu constituie pericol pentru sănătatea omului„, arată un comunicat ANSVSA, transmis către Agerpres.
Statele membre ale Uniunii Europene, dar şi statele membre al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), deţin sisteme electronice de alertă, prin care, imediat ce un nou caz de boală la animale este confirmat, el este notificat simultan statelor membre. Astfel, fiecare stat îşi poate institui propriile măsuri pentru a preveni apariţia bolii respective pe teritoriul naţional.
Din acest punct de vedere, Bulgaria a notificat în ultima lună, către organismele internaţionale responsabile, doar focare de bluetongue, arată reprezentanţii Autorităţii.
În urma primirii acestor notificări, ANSVSA a convocat Grupul Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare din România.
Autorităţile bulgare au anunţat joi că ovinele şi bovinele din unele zone din regiunea Gabrovo (centru-nord) au fost infectate cu boala limbii albastre, transmite BTA. Au fost luate măsuri pentru a limita răspândirea bolii, în condiţiile în care între 50% şi 60% dintre ovinele infectate mor, subliniază experţii, avertizând că populaţia nu trebuie să consume carne de la animalele infectate.
În iulie a.c., Ministerul Agriculturii a alocat 400.000 de leva (200.000 euro) pentru dezinfectare, după ce au fost descoperite două focare ale bolii în sud-vestul ţării. Ministrul agriculturii de atunci, Dimităr Grekov, a afirmat că nu există pagube semnificative, dar au fost cerute fonduri suplimentare de la Comisia Europeană, menţionează BTA.