Submarinul Belgorod și-a părăsit baza din Cercul Arctic și ar putea fi în drum spre Marea Kara pentru a testa drona nucleară subacvatică Poseidon, potrivit unei notificări NATO, difuzate presei italiene.
Poseidon este o dronă despre care se crede că este capabilă să parcurgă distanțe lungi sub apă înainte de a exploda cu o astfel de forță încât să provoace un tsunami nuclear cu valuri de până la jumătate de kilometru înălțime care ar putea scufunda sau iradia orașele de coastă, scrie Daily Mail.
În timp ce pe de o parte se presupune că submarinul Belgorod este un posibil candidat pentru misiunea de sabotaj de pe gazoductul Nord Stream deoarece transportă mini-submarine capabile să efectueze atacuri asupra infrastructurii subacvatice, pe de altă parte se suspectează că acest lucru ar fi fost cu neputinţă, pentru că la 180 de metri lungime intrarea sa nedetectată în Marea Baltică este aproape imposibilă.
Nu este clar dacă submarinul Belgorod ar avea timp să ajungă în Marea Baltică de la baza sa din Marea Albă, o distanță de 3.000 de mile, fără ca absența acestuia să fie observată.
NATO a trimis apoi o alertă aliaților că submarinul este „dispărut”, dar a adăugat că încă se crede că se află în Arctica. Nu se știe exact când a fost transmisă avertismentul, dar a fost raportat pentru prima dată de ziarul italian La Republica, duminică.
Focosul purtat de drona Poseidon nu a fost niciodată testat
Submarinul Belgorod este operațional din iulie, iar drona Poseidon este una dintre cele patru arme de nouă generație pe care Putin le-a anunțat în 2018 și se crede că este operațională acum. Potrivit presei ruse, este capabil să călătorească 6.000 de mile sub apă înainte de a detona un focos nuclear de două megatone – de 130 de ori dimensiunea bombei aruncate pe Hiroshima.
Focosul pe care îl poartă Poseidon nu a fost niciodată testat din cauza acordurilor internaționale care interzic testarea armelor nucleare. Încălcarea acestora, chiar și în apele arctice îndepărtate, ar fi considerată o mișcare provocatoare majoră a Rusiei.
De asemenea, se știe că submarinul Belgorod poate călători până la 120 de zile fără a reveni la suprafață.
Agenția rusă TASS a anunțat recent că drona Poseidon are o rază de acțiune nelimitată și o viteză maximă de peste 125 de metri pe oră. „Caracteristicile unice ale sistemului Poseidon vor ajuta Marina să lupte cu succes împotriva portavioanelor și a grupurilor țintă de potențiali rivali în orice conflict din ocean, precum și să distrugă infrastructura de coastă„, spune analistul șef al Statului Major General, amiralul Igor Katasonov.
Acesta este un tip complet nou de armă care va forța marinele occidentale să-și schimbe planificarea și să dezvolte noi contramăsuri, scrie La Republica. Experții atrag atenția că Rusia are și o rachetă hipersonică Sarmat, cunoscută și sub numele de Satan-2, pe care ar putea-o folosi împotriva Marii Britanii, dar și că drona robotică Poseidon este un alt pericol.
Drona se apropie de țintă la o adâncime de un kilometru cu o viteză de 200 de kilometri pe oră și nu există nicio modalitate de a opri o astfel de dronă care poartă un focos cu o capacitate de până la 100 de megatone. Explozia acestei tornade termonucleare din apropierea coastei britanice ar provoca valuri gigantice, un tsunami de până la 500 de metri înălțime, care ar transporta o doză extrem de mare de radiații, scrie Daily Mail.