Cele trei vase au intrat în jurul orei 09.00 (00.00 GMT) în apele teritoriale care înconjoară Insulele Senkaku, controlate de Japonia, dar revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu, a precizat sursa amintită. Acestea au plecat două ore mai târziu.
De peste un an, relațiile chino-japoneze se află la cel mai scăzut nivel din cauza conflictului teritorial din Marea Chinei de Est. În septembrie 2012, Tokyo a naționalizat trei din cele cinci insule ale arhipelagului în dispută, declanșând o serie de manifestații antijaponeze, uneori violente, în mai multe orașe din China.
Beijingul trimite frecvent nave de patrulare ale pazei de coastă în apele teritoriale ale acestor insule situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan și 400 de kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei), stârnind temeri cu privire la un posibil incident cu navele nipone aflate în regiune.
La sfârșitul lui noiembrie 2013, Beijingul a decretat o „zonă de identificare aeriană” deasupra Mării Chinei de Est care se suprapune peste cea a Japoniei și, mai ales, înglobează Insulele Senkaku.
China cere ca orice avion străin care pătrunde în zonă să își indice planul de zbor cu precizie, să își afișeze clar naționalitatea și să mențină comunicații radio care să îi permită ‘să răspundă rapid și corespunzător la cererile de identificare’ ale autorităților chineze.
Washingtonul, Tokyo și Seulul au trimis ulterior aparate militare în regiune, lăsând astfel să se înțeleagă că refuză să se supună noilor reguli.
În timpul unei sesiuni a Forumului Mondial Economic desfășurat recent la Davos, premierul Japoniei, Shinzo Abe, a comparat tensiunile actuale dintre Japonia și China cu rivalitatea dintre Marea Britanie și Germania dinainte de Primul Război Mondial.
Relația dintre Marea Britanie și Germania, a explicat premierul Japoniei, care aveau legături economice puternice, nu a prevenit izbucnirea unui război. El a adăugat că investițiile continue în domeniul militar ale Chinei reprezintă o sursă majoră de îngrijorare și instabilitate în regiune.
Într-un interviu apărut sâmbătă în cotidianul Financial Times, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat că este „uluit” de afirmațiile făcute de șeful cabinetului de la Tokyo.