În prezent, sediul ADP Sector 4 este închis. Pe 2 martie bărbatul s-a prezentat la muncă şi a împărţit mărţişoare la peste 100 de persoane, a declarat Marian Goleac, director general al ADP sector 4 la Digi24.
A doua zi, pe 3 martie, bărbatul s-a simţit rău şi a mers la spital. Pe 4 martie a revenit la serviciu, iar în 5 martie s-a dus din nou la spital. Ulterior acesta a fost confirmat cu coronavirus, fiind cel de-al 17-lea caz din România. Acesta era deja internat la spitalul Dimitrie Gerota în momentul în care a fost testat pozitiv.
Pacientul a afirmat că nu a călătorit recent în nici un stat din zonele considerate de risc maxim. Ajuns la spital, starea acestuia s-a înrăutăţit, dezvoltatând o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, astfel că medicii i-au făcut testul pentru COVID – 19. Testul s-a dovedit pozitiv, aşa că, pentru că bărbatul a stat câteva zile în spital înainte de a fi diagnosticat, în unitatea sanitară au fost luate mai multe măsuri.
Oficialii Băncii Naţionale recomandă spălarea banilor, la propriu, sau plata cu cardul deoarece banii cash favorizează răspândirea coronavirusului.
Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) a declarat faptul că banii cash pot răspândi coronavirusului, iar România are un mare avantaj deoarece bacnotele pot fi spălate fără să se deterioreze. Mai mult decât atât, acesta susţine că singura provizie pe care românii trebuie să o facă în perioada epidemiei de coronavirus este renunţarea la bancnote.
„O singură provizie am făcut: de card. Pentru că nu mai umblu cu bani în buzunar. Banii sunt cei mai periculoşi, când e vorba de răspândirea unei epidemii”, a arătat oficialul băncii centrale.
Medicii epidemiologi susţin că declaraţia oficialului are o fărâmă de adevăr, în contextul în care virusul se transmite direct şi rezista pe suprafeţe timp de 9 zile.
„Într-adevăr, acest corona se transmite direct, practic de aceea şi indicaţia principală este efectuarea igienei mâinilor, tocmai pentru a întrerupe acest lanţ de transmitere. Prin urmare, umblăm cu banii, punem mâna pe ei toată ziua şi apoi îi dăm celorlalţi. Având în vedere şi perioada de până la maxim 9 zile cât poate rezista virusul pe suprafeţe, inclusiv banii, într-adevăr poate fi un mod de transmitere destul de bun. Sună amuzant, dar din punct de vedere epidemiologic are un substrat apropiat de realitate”, a declarat Adrian Matei, medic specialist epidemiolog la Institutul oncologic Profesor Dr. Al. Trestioreanu- Bucureşti, la Digi24.
Astfel, bani trebuie spălaţi cu apă şi săpun.
„Dacă folosim apa şi săpunul, recomandabil este 50-60 de secunde timpul de efectuare a tehnicii, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Iar dacă folosim o substanţă – un antiseptic – pe bază de alcool prin frecare, atunci timpul recomandat este de 20-30 de secunde”, a explicat medicul epidemiolog Adrian Matei.