Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviatică din Europa, avertisment fără precedent în contextul războiului din Ucraina. „Așa cum ne-a demonstrat experiența unor războaie din trecut, identificarea eronată se poate produce foarte ușor în zonele confuze unde se duc lupte. Astfel de riscuri sunt valabile pentru toate părțile combatante. Dacă adăugăm la asta perturbarea echipamentelor electronice de navigație sau a instrumentelor de identificare, atunci e simplu să vedem riscul ca avioane să fie supuse unor atacuri cu rachete sau arme radar”, se arată într-un document publicat joi, transmite Reuters.
Rusia ar fi pus la cale un atentat terorist, transmite duminică Serviciul Secret de la Kiev. Rușii ar fi intenționat să doboare un avion de pasageri pe teritoriul Rusiei sau Belarus, utilizând un sistem defensiv aerian Stinger fabricat de americani,
Serviciul secret preciza că a reușit să neutralizeze acțiunea de sabotaj. Amintim că zborul 17 al Malaysia Airlines (MH17/MAS17) de la Amsterdam (Olanda) la Kuala Lumpur (Malaezia) s-a prăbușit la 17 iulie 2014 în regiunea Donețk, la aproximativ 40 de kilometri de frontiera Ucrainei cu Rusia.
O echipă internaţională de anchetatori a acuzat apoi că avionul a fost doborât deasupra zonei conflictului armat cu separatişti proruşi, în estul Ucrainei, cu o rachetă adusă de la o bază militară rusă, probabil cu scopul de a lupta împotriva forţelor ucrainene.
Moscova a dezminţit mereu orice implicare și a acuzat Ucraina de prăbușirea zborului. Ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov şi ucraineanul Leonid Harcenko – patru gradaţi de rang înalt separatişti proruşi din estul Ucrainei – au fost puși sub acuzare pentru că au doborât în zbor aeronava care efectua zborul MH17 cu o rachetă de tip sol-aer „BUK”.