Aproape 6000 de migranţi care se află în prezent în centre de detenţie din Libia trebuie evacuaţi în Europa „cât mai curând posibil”, a îndemnat marţi organizaţia caritabilă Medici fără frontiere (MSF), transmite dpa.
Organizaţiile pentru drepturile omului au documentat numeroase cazuri de abuz şi tortură în centrele de detenţie pentru migranţi din Libia, iar ofensiva lansată în aprilie asupra capitalei libiene Tripoli a înrăutăţit situaţia.
Directorul misiunii MSF din Libia, Sam Turner, a explicat într-o conferinţă de presă la Roma că în Libia „nu există locuri sigure unde pot fi duşi aceşti migranţi şi refugiaţi pentru a-i îndepărta de riscul conflictului”. „De aceea facem apel urgent la evacuarea lor umanitară”, a spus Turner, adresându-se guvernelor din Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.
La rândul său, şeful misiunii MSF la Misrata şi Khoms, Julien Raickman, a notat că situaţia continuă să fie „foarte, foarte îngrijorătoare şi trebuie să înceteze cât mai curând posibil”. „Această suferinţă umană este prea mare”, a adăugat el.
MSF a cerut totodată statelor Uniunii Europene să nu mai acorde sprijin gărzii de coastă libiene, care interceptează migranţi pe mare şi îi trimite înapoi în centre de detenţie, potrivit Agerpres.
Sam Turner a menţionat că cei 5500-5800 de migranţi care trebuie salvaţi de la detenţie nu reprezintă mai mult de circa 1% din totalul estimat al străinilor din Libia. În faţa previzibilelor preocupări europene privind riscul unui val de solicitanţi de azil din Libia, responsabilul MSF a subliniat că marea majoritate a migranţilor care trăiesc în această ţară nu au planuri de a emigra în Europa.