Alertă în Marea Neagră. Rusia a adus nave de război şi submarine nucleare lângă România

În ciuda pierderilor navei Saratov și a crucișătorului Moskva, flota rusă de la Marea Neagră își păstrează capacitatea de a lovi ținte ucrainene.
Filip Stan
28 apr. 2022, 13:18
Alertă în Marea Neagră. Rusia a adus nave de război şi submarine nucleare lângă România

Rusia continuă să concentreze tehnică militară în jurul Ucrainei, semn că războiul este departe de a se încheia în viitorul apropiat. Ministerul Apărării din Ucraina dezvăluie, într-o actualizare de informații publicată pe contul de Twitter joi, că „aproximativ 20 de nave ale Marinei Ruse se află în prezent în zona operațională a Mării Negre, inclusiv submarine. Strâmtoarea Bosfor rămâne închisă tuturor navelor de război non-turce, ceea ce face ca Rusia să nu poată înlocui crucișătorul pierdut Moskva în Marea Neagră”. De asemenea, Ministerul Apărării a avertizat că navele care se adună în Marea Neagră ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru Ucraina, dar pun şi România în stare de alertă.

„În ciuda pierderilor rușinoase a navei Saratov și a crucișătorului Moskva, flota rusă de la Marea Neagră își păstrează capacitatea de a lovi ținte ucrainene și de coastă”, avertizează oficialii militari.

Actualizarea informațiilor vine după ce secretarul apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a susținut că Kremlinul a suferit pierderi mari de la lansarea invaziei Ucrainei pe 24 februarie. Eforturile rusești de a supune Ucraina, pe care Vladimir Putin a descris-o drept o „operație militară specială”, au dus la moartea a 15.000 de militari.

Wallace a spus că 2.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse sau capturate, inclusiv 530 de tancuri și peste 60 de elicoptere și avioane de luptă rusești au fost pierdute. Rusia a pierdut, de asemenea, un număr de oficiali militari de rang înalt, inclusiv 36 de colonei și opt generali de la începutul luptei.

NATO îl sfidează pe Putin. Anunţul care ar putea declanşa un nou război mondial

Nava emblematică a Moscovei, Moskva, cu rachete, s-a scufundat în zonă după ce s-a spus că ar fi fost „grav avariată” în urma unui incident în care Kremlinul a susținut că muniția de la bordul navei a explodat ca urmare a unui incendiu inexplicabil. Dar Kievul susține că au lovit nava într-un atac cu rachete.

Mai recent, Kremlinul a desfășurat „delfini” militari antrenați la baza sa navală din Marea Neagră, potrivit analizei Institutului Naval al SUA. Se crede că utilizarea „delfinilor” acvatici ar putea ajuta la protejarea flotei sale de un atac subacvatic.

Marea Britanie, cel mai dur atac: „Rusia va fi ca o excrescenţă canceroasă în Ucraina”

De asemenea, Rusia a făcut presiuni asupra națiunilor occidentale cu caracter non-militar – întrerupând aprovizionarea cu energie către Polonia și Bulgaria, după ce cele două țări au refuzat să plătească în ruble.

Zelenski a respins această mișcare drept „șantaj”, în timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că arată că Rusia este un partener energetic „nesigur”, informează Express.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: Războiul din Ucraina va continua până când ”Rusia va decide să îi pună capăt”

Războiul din Ucraina va continua până când ”Rusia va decide să îi pună capăt” şi când va exista ”posibilitatea semnării unui acord politic serios”, între cele două părţi beligerante, a declarat, miercuri, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în cadrul unui interviu pentru CNN.

”Războiul nu se va încheia cu întâlniri. Războiul se va încheia atunci când Federaţia Rusă va decide să îi pună capăt şi atunci când va exista – după o încetare a focului – posibilitatea semnării unui acord politic serios. Putem avea toate întâlnirile, dar nu vor pune capăt războiului”, a afirmat Guterres.

Şeful ONU a călătorit, marţi, la Moscova cu scopul de a avea o întâlnire individuală cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta ”propuneri de asistenţă umanitară şi de evacuare a civililor” din zonele de conflict, respectiv din oraşul asediat Mariupol, potrivit unui oficial al ONU.

Drept urmare, potrivit lui Guterres, Putin a fost de acord ”în principiu” să permită ONU şi Comitetului Internaţional pentru Crucea Roşie să asiste la evacuarea cetăţenilor din oţelăria Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al apărării ucrainene din oraş. Astfel, Guterres a specificat că au loc discuţii între oficialii ONU şi Ministerul Apărării al Rusiei pentru a stabili detaliile.

”De asemenea, suntem în contact cu guvernul Ucrainei pentru a vedea dacă putem avea o situaţie în care nimeni nu poate învinovăţi partea cealaltă pentru că lucrurile nu se întâmplă”, a spus el.

Întrebat ce rol intenţionează să joace ONU în investigaţiile despre presupusele crimele de război comise de forţele ruse în oraşul Bucea de la periferia Kievului, Guterres şi-a reiterat apelurile cu privire la desfăşurarea unei ”anchete independente”.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin