Alertă în Marea Neagră. Rusia a adus nave de război şi submarine nucleare lângă România

În ciuda pierderilor navei Saratov și a crucișătorului Moskva, flota rusă de la Marea Neagră își păstrează capacitatea de a lovi ținte ucrainene.
Filip Stan
28 apr. 2022, 13:18
Alertă în Marea Neagră. Rusia a adus nave de război şi submarine nucleare lângă România

Rusia continuă să concentreze tehnică militară în jurul Ucrainei, semn că războiul este departe de a se încheia în viitorul apropiat. Ministerul Apărării din Ucraina dezvăluie, într-o actualizare de informații publicată pe contul de Twitter joi, că „aproximativ 20 de nave ale Marinei Ruse se află în prezent în zona operațională a Mării Negre, inclusiv submarine. Strâmtoarea Bosfor rămâne închisă tuturor navelor de război non-turce, ceea ce face ca Rusia să nu poată înlocui crucișătorul pierdut Moskva în Marea Neagră”. De asemenea, Ministerul Apărării a avertizat că navele care se adună în Marea Neagră ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru Ucraina, dar pun şi România în stare de alertă.

„În ciuda pierderilor rușinoase a navei Saratov și a crucișătorului Moskva, flota rusă de la Marea Neagră își păstrează capacitatea de a lovi ținte ucrainene și de coastă”, avertizează oficialii militari.

Actualizarea informațiilor vine după ce secretarul apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a susținut că Kremlinul a suferit pierderi mari de la lansarea invaziei Ucrainei pe 24 februarie. Eforturile rusești de a supune Ucraina, pe care Vladimir Putin a descris-o drept o „operație militară specială”, au dus la moartea a 15.000 de militari.

Wallace a spus că 2.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse sau capturate, inclusiv 530 de tancuri și peste 60 de elicoptere și avioane de luptă rusești au fost pierdute. Rusia a pierdut, de asemenea, un număr de oficiali militari de rang înalt, inclusiv 36 de colonei și opt generali de la începutul luptei.

NATO îl sfidează pe Putin. Anunţul care ar putea declanşa un nou război mondial

Nava emblematică a Moscovei, Moskva, cu rachete, s-a scufundat în zonă după ce s-a spus că ar fi fost „grav avariată” în urma unui incident în care Kremlinul a susținut că muniția de la bordul navei a explodat ca urmare a unui incendiu inexplicabil. Dar Kievul susține că au lovit nava într-un atac cu rachete.

Mai recent, Kremlinul a desfășurat „delfini” militari antrenați la baza sa navală din Marea Neagră, potrivit analizei Institutului Naval al SUA. Se crede că utilizarea „delfinilor” acvatici ar putea ajuta la protejarea flotei sale de un atac subacvatic.

Marea Britanie, cel mai dur atac: „Rusia va fi ca o excrescenţă canceroasă în Ucraina”

De asemenea, Rusia a făcut presiuni asupra națiunilor occidentale cu caracter non-militar – întrerupând aprovizionarea cu energie către Polonia și Bulgaria, după ce cele două țări au refuzat să plătească în ruble.

Zelenski a respins această mișcare drept „șantaj”, în timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că arată că Rusia este un partener energetic „nesigur”, informează Express.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: Războiul din Ucraina va continua până când ”Rusia va decide să îi pună capăt”

Războiul din Ucraina va continua până când ”Rusia va decide să îi pună capăt” şi când va exista ”posibilitatea semnării unui acord politic serios”, între cele două părţi beligerante, a declarat, miercuri, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în cadrul unui interviu pentru CNN.

”Războiul nu se va încheia cu întâlniri. Războiul se va încheia atunci când Federaţia Rusă va decide să îi pună capăt şi atunci când va exista – după o încetare a focului – posibilitatea semnării unui acord politic serios. Putem avea toate întâlnirile, dar nu vor pune capăt războiului”, a afirmat Guterres.

Şeful ONU a călătorit, marţi, la Moscova cu scopul de a avea o întâlnire individuală cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta ”propuneri de asistenţă umanitară şi de evacuare a civililor” din zonele de conflict, respectiv din oraşul asediat Mariupol, potrivit unui oficial al ONU.

Drept urmare, potrivit lui Guterres, Putin a fost de acord ”în principiu” să permită ONU şi Comitetului Internaţional pentru Crucea Roşie să asiste la evacuarea cetăţenilor din oţelăria Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al apărării ucrainene din oraş. Astfel, Guterres a specificat că au loc discuţii între oficialii ONU şi Ministerul Apărării al Rusiei pentru a stabili detaliile.

”De asemenea, suntem în contact cu guvernul Ucrainei pentru a vedea dacă putem avea o situaţie în care nimeni nu poate învinovăţi partea cealaltă pentru că lucrurile nu se întâmplă”, a spus el.

Întrebat ce rol intenţionează să joace ONU în investigaţiile despre presupusele crimele de război comise de forţele ruse în oraşul Bucea de la periferia Kievului, Guterres şi-a reiterat apelurile cu privire la desfăşurarea unei ”anchete independente”.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!