Începutul toamnei și școlii au marcat debutul unui sezon de afecțiuni respiratorii, destul de agresiv, conform informațiilor care s-au propagat în rândul oamenilor din România în mediul online. Statisticile oficiale confirmă aceste îngrijorări, cu o medie de peste 2.000 de cazuri de Covid-19 depistate zilnic în săptămâna trecută.
Citește și: Şoc pe piaţa media! Patru posturi TV dispar din România. Motivul pentru care CNA a decis să le închidă
În discuțiile purtate online, cetățenii români nu se referă în mod specific la Covid-19, ci mai degrabă la o afecțiune gastrointestinală care afectează întreaga familie. Unul dintre utilizatorii de pe platforma Reddit a povestit că zece din cei 16 membri ai familiei sale au contractat virusul, toți prezentând aceleași simptome: febră, dureri musculare și de spate, slăbiciune și diaree.
„Efectiv ne-a luat pe rând, unul câte unul. Eu am zăcut o zi întreagă, de am zis că nu mi-a fost aşa rău toata viaţa mea. Am întrebat şi alţi prieteni/vecini/colegi, şi toti au avut cel puţin câte un caz asemănător. Ce draci mai sunt şi ăştia? Nu e despre nicio o teorie a conspiraţiei. Întreb doar că, în 30+ ani, nu am avut niciodata atâţia „apropiaţi” loviţi atât de repede. Înteleg că e o formă de enterocolită, dar în halul ăsta de rapid să se răspândească?”, a întrebat bărbatul.
Postarea sa a generat sute de comentarii, cu mulți români care au confirmat simptomele descrise. Unii au venit cu sugestii, susținând că este posibil să fie vorba despre un enterovirus.
„Subscriu. Prima săptămână de școală și grădiniță: viroze respiratorii. A doua săptămână: enterite infecțioase. Iar acum un amestec de răceli comune, gripă și COVID. Asta este pe zona Comarnic”, scrie un alt utilizator, dar postări asemănătoare au fost făcute şi din alte zone ale ţării.
Mai mult decât atât, români din afara ţării sugerează că situaţia descrisă poate fi generalizată la nivelul întregii Europe. “Dacă tine doar 12 ore, e probabil enterocolita. Nu știam de ea, când m-am mutat în Suedia aparent toți pe aici o au toamna, de la copii. Am reușit sa nu am pana acum dar e practic 12 ore de vomitat în continuu”, a scris un alt utilizator.
Infecția cu enterovirus este provocată de agenți patogeni de tip viral care se găsesc în tractul intestinal. Acești viruși pătrund în organism în două moduri principale: prin consumul de apă sau alimente contaminate și, mai rar, prin transmitere prin aer. Există și cazuri rare în care boala se poate transmite de la mamă la făt în timpul dezvoltării fetale.
Citește și: Lacul din România care își schimbă culoarea în funcție de anotimp