Guvernul ia în calcul, la iarnă, raţionalizarea gazului pentru companii, nu pentru consumatorii casnici, dacă România nu va importa suficiente gaze naturale, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
„Se va continua furnizarea fără limitare la consum casnic. Pentru operatorii economici e mai corect sa limitam în procent echitabil pentru fiecare agent economic. Deci va fi o raţionalizare pentru companii, nu pentru casnici”, potrivit unor surse guvernamentale.
România negociază să înlocuiască gazele din Rusia cu cele din Azerbaidjan. Ministrul Virgil Popescu a mers special la Baku pentru asta
Conform surselor citate, România consumă iarna 50-55 de milioane de metri-cubi de gaze naturale, iar la o temperatură de sub -15 grade Celsius consumul zilnic este de 75 de milioane de metri cubi.
„Există memorandumul cu Azerbaidjanul. Urmează ministrul Energiei şi ministrul turc al Energiei să convină asupra modalităţilor de tranzit prin Turcia. Tot prin Turcia putea asigura descărcarea din Emirate, funcţie de ce disponibilitate au. De asemenea, din Statele Unite. Preţul va fi preţul zilei. Pentru consumatorii casnici preţul rămâne nemodificat pe OUG”, au mai precizat sursele citate.
Se schimbă facturile la gaze şi electricitate. Legea a fost adoptată în Parlament. Cum vor arăta noile facturi
România îşi asigură, în prezent, 90% din producţia de gaze. În urma unei discuţii care a avut loc vine în cadrul Executivului, s-a analizat varianta ca operatorilor economici să li se aplice un procent echitabil de consum de gaze, pe perioada iernii, în cazul în cazul în care vor exista probleme cu aprovizionarea.
„Se va continua furnizarea fără limitare la consum casnic. Pentru operatorii economici e mai corect să limităm, în procent echitabil pentru fiecare agent economic. Deci va fi o raţionalizare pentru companii, nu pentru casnici”, au precizat surse guvernamentale, precizând că populaţia nu va fi afectată.