Diplomatul ministerului condus de către Serghei Lavrov a atras atenția asupra livrărilor de armament pe care le face SUA în Ucraina. Echipamentele militare cuprind inclusiv lansatoare multiple de rachetă de ultimă generație, care „consolidează riscul” unui război între Statele Unite și Rusia, a declarat Riabkov, la Moscova.
„Orice livrare de armament care continuă, care creşte, consolidează riscul unei astfel de dezvoltări”, a declarat oficialul de la Ministerul de Externe din Rusia.
Poziția lui Riabkov a fost asumată după ce jurnaliștii de la RA Novosti l-au întrebat pe diplomatul rus despre un eventual conflict militar direct între SUA și Rusia, pe fondul sprijinului oferit de americani pentru Volodimir Zelenski.
Adjunctul de la Ministerul de Externe a acuzat SUA că este „hotărâtă să poarte războiul până la ultimul ucrainean, pentru a obține, așa cum spun, ‘o înfrângere strategică’ a Rusiei”. „Acesta este un lucru fără precedent și periculos”, a mai punctat diplomatul, potrivit presei internaționale.
În această săptămână, Statele Unite au anunțat că urmează să furnizeze Ucrainei sisteme de tip High Mobility Artilery Rocket System (HIMARS), adică lansatoare multiple de rachetă, montate pe blindate ușoare. Lansatoarele de rachete sunt cu rază medie, au o rază de acțiune de până la 80 de kilometri. Cele aflate în dotarea SUA pot lovi ținde aflate la o distanță de până la 480 de kilometri.
Administrația de la Washington a insistat ca rachetele să fie folosite doar în scop defensiv, exclusiv pe teritoriul Ucrainei. De partea cealaltă, Kievul ar fi dat asigurări că forțele sale nu vor utiliza armamentul american pentru a lovi teritoriul Rusiei.
„Nu încurajăm sau oferim mijloacele Ucrainei de a lovi dincolo de granițele sale”, a subliniat unul dintre purtătorii de cuvânt americani, potrivit presei internaționale.
Rachetele ghidate prin GPS, pe care le lansează sistemele HIMARS, au o rază dublă față de obuzierele M777, pe care SUA le-au furnizat recent armatei ucrainene.
Zilele trecute, Serghei Lavrov, ministrul de Externe, a lansat noi atacuri la adresa SUA.
„Știți, spre deosebire de colegii noștri occidentali, noi nu căutăm o demonstrație de forță. Nu căutăm aprobare sau succes pentru acțiunile pe care le întreprindem pe scena internațională. Facem ceea ce suntem obligați să facem: protejăm oamenii și protejăm limba rusă, care a fost discriminată și atacată în mod direct de regimurile succesive din Ucraina, atât sub Poroșenko, cât și sub Zelenski.
Protejăm Ucraina de nazificare, care are loc de mulți ani, cu complicitatea directă a Occidentului. Occidentului nu i-a păsat ce s-a întâmplat cu limba rusă, cu educația rusă, cu presa rusă, care au fost interzise prin lege. (…) Timp de mulți ani am îndemnat Occidentul să nu facă din Ucraina o țară antirusească. Cu alte cuvinte, amenințarea directă la adresa frontierelor noastre – împotriva căreia am avertizat de mulți ani – a fost complet ignorată. De aceea, operațiunea noastră militară a fost inevitabilă”, a transmis Lavrov.