UPDATE: O navă militară şi un elicopter vor inspecta litoralul românesc de la Mangalia la Năvodari, după ce luni o mină marină a explodat în zona digului în Costineşti, iar scafandrii Forţelor Navale au intervenit pentru neutralizarea unei alte mine marine.
O navă militară şi un elicopter vor inspecta litoralul românesc de la Constanţa la Mangalia
„Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a dispus măsuri de întărire a cercetării. Aşadar, puitorul de mine şi plase începând cu ora 13.00 va realiza un marş de cercetare şi inspecţie a apelor din zona litoralului, de la Constanţa până la Mangalia”, anunţă colonel Cornel Pavel de la SMFN.
Totodată, el precizează că începând cu ora 14.00 un elicopter Puma naval al Flotilei 56 va inspecta spaţiul aerian din proximitatea litoralului.
O mină marină a explodat luni în zona digului în Costineşti, iar scafandrii Forţelor Navale au intervenit pentru neutralizarea unei alte mine marine.
De asemenea, prin apel 112 a fost anunţată prezenţa altei mine marine în zona Mangalia, însă aceasta s-a dovedit a fi un buştean de dimensiuni mari.
O explozie puternică s-a produs luni dimineață, în jurul orei 9.44, în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești, a anunțat ISU Dobrogea. La fața locului s-au deplasat efective de la Stația Tuzla cu o autospecială de stins incendii, tip ASAS, o autospecială SMURD B2 și o ambarcaţiune Rhib Eforie, potrivit ziuaconstanta.ro.
UPDATE: În acest context, Forțele Navale Române au decis ca o echipă de scafandri să intervină în regim de urgență.
„În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, vă informăm că Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată”, au transmis Forțele Navale Române.
Potrivit primelor date ar fi vorba de o mină marină care s-a detonat în apă. „Posibil mină marină”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Citește și: Românii iau cu asalt o stațiune ieftină de la Marea Neagră. Aglomerație în vacanța de Sf. Maria
„În această dimineață, în jurul orei 09:00 am fost solicitați, prin apel unic 112, să intervenim în stațiunea Costinești, acolo unde a avut loc o explozie pe dig. La fața locului au fost alocate mai multe resurse din cadrul ISU Dobrogea al județului Constanța. De la stația Tuzla, o autospecială de stingere, un echipaj de prim ajutor și, de asemenea, ambarcațiunea RHIB. În aceste momente vor pleca și colegii cu echipajul CBRN. Ajunși la fața locului, colegii au perimetrat zona și au constatat faptul că este vorba despre o explozie în dig. Din fericire, nu s-au înregistrat victime”, au trasnsmis reprezentanții ISU Dobrogea.
Citește și: Alertă în Marea Neagră! O mină marină, observată la circa 20 de kilometri de Sulina
În ultimul an, mai multe mine marine provenite din Ucraina au ajuns în apele teritoriale ale României.
Specialiștii avertizează că există riscul ca în următoarele zile, valurile să aducă mine pe litoralul nostru din cauza vântului care bate dinspre Crimeea.
”Mina ar putea veni mai degrabă din Rusia că de acolo se lansează către ucraineni, dar da, există posibilitatea aceasta. Cel puțin de două zile și în următoarele trei-patru zile prognoza meteo e să spunem favorabilă pentru a purta aceste mine către litoralul românesc.
Avem vânt destul de puternic și constant din direcția Nord-Est, exact dinspre Crimeea spre litoralul românesc, ceea ce permite obiectelor plutitoare gen mine sau alte resturi care stau tot timpul la suprafața apei să fie aduse în zona litoralului nostru.”, a declarat Florin Timofte, director la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa.
În funcție de zona de unde provin aceste obiecte ar putea ajunge și în alte părți de pe litoralul românesc. ”Cel puțin azi e un vânt foarte puternic și prognoza meteo pentru următoarele zile arată că va fi în aceeași direcție și cam tot ce plutește în largul mării are șanse să ajungă la litoralul românesc, chiar și pe plajă.
Tot acest sezon estival a fost destul de capricios, am avut vânturi puternice din toate direcțiile, am avut acea perioadă acum două săptămâni, după un vânt puternic în zona de sud-est și care a răcit apa pentru vreo două zile așa că rămânem la voia sorții cu această prognoză meteo. Dar două-trei zile avem acest vânt venit din nord-est.
Da, noi sperăm să nu apară nimic, pentru că tot ce a fost din evenimentul precedent, de la baraj deja s-au dispersat în tot largul mării și acum sunt șanse foarte mici să mai ajungă ceva, iar aceste bine plătitoare, totuși nu sunt chiar atât de multe.
După cum am spus și anul trecut a apărut una sau două în zona litoral românesc că aceasta, care încă nu se știe exact dacă este sau nu bine, dar poate avem noroc și scăpăm și nu există vreun eveniment”, a adăugat specialistul pentru Euronews.