„Măsura are caracter temporar, scopul fiind prevenirea tranzitării frontierei de către persoane provenite din state aflate în zonele de conflict care pot derula activități ce reprezintă o amenințare reală la adresa securității interne și externe”, precizează vineri într-un comunicat de presă Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).
Potrivit IGPF, au fost dispuse toate măsurile aflate în competența instituției pentru reducerea timpilor de așteptare și asigurarea unui control operativ și civilizat.
Poliția a luat măsuri de suplimentare a personalului care își desfășoară activitatea la verificarea documentelor și de creștere a numărului arterelor de control din punctele de frontieră.
„Pentru evitarea aglomerărilor, Poliția de Frontieră Română recomandă participanților la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt”, se arată în comunicat.
Poliția de Frontieră anunță că va continua cooperarea inter-instituțională la nivel european și un schimb operativ și eficient de date și informații la nivel național pentru combaterea eficientă a infracționalității transfrontaliere.
Citeşte şi
Adio circulație cu buletinul în UE!
Franța va cere UE să impună un control sistematic al pașapoartelor pentru cetățenii europeni care intră și ies din Schengen, pentru a face mai dificilă reîntoarcerea jihadiștilor europeni plecați în Siria și Irak.
Propunerea, care a fost consultată de către Reuters, va fi prezentată de Paris vineri, 20 noiembrie, la reuniunea de urgență a miniștrilor de Interne din UE de la Bruxelles, ca răspuns la atacurile de la 13 noiembrie.
Franța a cerut deja schimbarea regulilor de control la fronierele externe ale UE, după atentatele de la Charlie Hebdo din ianuarie trecut, dar liderii Celor 28 nu s-au înțeles la vremea respectivă decât în legătură cu aplicarea mai atentă a regulilor deja existente.
Acum, Parisul cere din nou o „revizuire” a regulilor, pe care o consideră necesară din cauza amenițărilor teroriste și a valului de imigranți.
În paralel, Franța va cere crearea cât mai rapid cu putință a unei baze de date ale dosarelor de pasageri ai curselor aeriene intra-europene și către terțe țări – cereri blocate de multă vreme de către Parlamentul European – și o înăsprire a legislației europene în materie de arme de foc.
La ora actuală, vameșii se mulțumesc adesea cu un simplu control vizual al pașapoartelor resortisanților europeni, atunci când aceștia intră sau ies din Spațiul Schengen.