Situaţia devine din nou tensionată în Transnistria. Autoritățile din regiunea transnistreană au transmis luni că că s-au aruncat două grenade pe teritoriul unei baze militare ruse, loc denumit de separatiști forță de menținere a păcii, potrivit presei ucrainene.
„Pe 5 iunie 2022, la aproximativ 5.10 a.m., două dispozitive explozive, probabil grenade RGD-5, au fost aruncate de o aeronavă (dronă) neidentificată în flota unității de rezervă a contingentului transnistrean de menținere a păcii din apropierea satului Volodymyrivka”, se spune într-un comunicat al autorităților din zona separatistă Transnistria. Anchetatorii transnistreni au catalogat incidentul ca fiind un „sabotaj”.
Criză în Transnistria. Preşedintele a demis guvernul nerecunoscut al regiunii separatiste
Comisia din regiune a deschis un dosar penal, iar miliția regională va efectua demersuri pentru identificarea suspecților.
TV8.md reamintește că pe 25 mai, pretinsele autorități de la Tiraspol au anulat codul roșu de pericol terorist în regiune și au instituit cod galben. Potrivit presei din regiunea transnistreană un document în acest sens a fost semnat de către pretinsul lider de la Tiraspol. Vadim Krasnoselski. Sursa citată reamintește că autointitulatele autorități de la Tiraspol au instituit cod roșu de pericol terorist pe data de 26 aprilie, după ce în regiune au avut loc mai multe provocări. Ulterior, pe 10 mai, codul roșu de pericol terorist a fost prelungit până pe data de 25 mai.
Ucraina anunţă că serviciile speciale ruse încearcă sa destabilizeze situaţia din Transnistria
Situația în Transnistria a început să se tensioneze la finele lunii aprilie, când autoritățile de acolo au anunțat că sediul unui așa-zis minister și două antene de telecomunicații au fost lovite, sursa atacurilor fiind teritoriul ucrainean. Kievul a replicat, spunând că e vorba despre o operaţiune „sub steag fals” a Moscovei, care urmărește să dea vina pe Ucraina. De altfel, Ucraina a acuzat Rusia că se pregăteşte să lanseze o ofensivă împotriva Republicii Moldova.
În Transnistria sunt 14 mii de oameni înarmați, adică mai mult decât dublul Armatei moldovene.
Chişinăul a arătat un sprijin ferm Kievului de la începutul invaziei ruse prin oferirea de ajutor refugiaţilor ucraineni. De asemenea, Republica Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană şi a obţinut promisiunea din partea blocului comunitar că i se va aloca asistenţă militară suplimentară.
În urma incidentelor care au vizat regiunea separatistă moldoveană Transnistria, Republica Moldova se teme de o potenţială invazie rusă.