Autoritatea pentru siguranţă alimentară din Ungaria a ordonat sacrificarea a mii de păsări din cauza descoperii unor focare de gripă aviară în sudul Ungariei.
Focarele de gripă aviară au fost descoperite în localităţile Bugac şi Kiskunmajsa, situate în sudul Ungariei.
Autoritatea pentru siguranţă alimentară din Ungaria a dispus intensificarea la nivel naţional a monitorizării stării de sănătate a efectivelor de păsări şi a controalelor privind aplicarea cerinţelor de biosecuritate în fermele de păsări şi gospodării.
Proprietarii păsărilor sacrificate vor fi primi compensaţii din partea statului.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a avertizat în privinţa riscului infectării păsărilor cu tulpina de gripă aviară H5N8, până în primăvara lui 2017.
În total opt state europene sunt afectate de apariţia unor focare de gripă aviară.
Măsuri pentru protejarea sau sacrificarea păsărilor au fost luate şi în Germania, Austria, Olanda, Polonia, Danemarca, Croaţia şi Elveţia, care sunt expuse pentru că se află pe ruta de migraţie a raţelor, potrivit Reuters.
În Germania, două epidemii din nordul ţării au ucis 3.000 de pui şi au dus la sacrificarea a 33.000 de pui la o fermă.
Franţa, cel mai mare crescător de păsări din Europa, nu a înregistrat cazuri de îmbolnăvire, dar a impus joia trecută măsuri preventive fermierilor şi a restricţionat vânătoarea, din cauza epidemiilor din statele vecine.
Potrivit Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură a ONU (FAO), epidemia de gripă aviară a izbucnit acum două luni şi va continua să pună în pericol Uniunea Europeană până în primăvara anului 2017.
Ca măsură preventivă, Ucraina a decis vineri să suspende importurile de păsări şi produse din carne de pasăre din Austria.