Guvernul lituanian a cerut Washingtonului să instaleze mai frecvent sisteme pentru exerciţii militare în Lituania, Letonia şi Estonia, argumentând că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să cunoască mai bine regiunea în cazul unui conflict.
„Cerem sisteme suplimentare. Nu vorbim doar despre sisteme de rachete Patriot, ci şi de alte capabilităţi militare, precum rachetele cu rază scurtă de acţiune Avenger şi alte sisteme, pentru a crea o arhitectură regională de apărare aeriană, întrucât noi nu putem face faţă singuri”, a declarat, pentru agenţia Reuters, Raimundas Karoblis, ministrul lituanian al Apărării.
Lituania, Letonia şi Estonia, precum şi Polonia au exprimat preocupări grave după ce Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea, în 2014.
Raimundas Karoblis nu se aşteaptă ca NATO să suplimenteze rapid capabilităţile militare în ţările baltice, dar ar vrea ca Alianţa Nord-Atlantică să asume angajamente suplimentare cu ocazia summitului din iulie. „Am vrea să avem sisteme de rachete cu statut permanent şi alte capabilităţi, dar înţelegem că o parte semnificativă a acestor capabilităţi s-au pierdut de către NATO după Războiul Rece şi este difuicil să fie reconstruite rapid. Dar trebuie să ne asigurăm că sistemele antiaeriene pot fi instalate în ţările baltice oricând este necesar”, a spus ministrul lituanian al Apărării.
După anexarea Crimeei de către Rusia, NATO a început suplimentarea capabilităţilor militare în ţările baltice şi în Polonia, dar, pentru evitarea escaladării tensiunilor cu Moscova, aceste capacităţi nu au statut permanent.
„Situaţia securităţii în ţările baltice nu se îmbunătăţeşte. Unul dintre locurile în care unitatea NATO ar putea fi testată este regiunea baltică. Această posibilitate există, cel puţin teoretic”, a atras atenţia Karoblis.