Alertă la graniţele României. Transnistria cere Rusiei mai multe trupe în regiunea separatistă

Republica Moldova este înconjurată d epericole militare, deoarece atât Rusia, cât şi Ucraina masează trupe în jurul Transnsistriei.
Filip Stan
08 mai 2023, 12:32
Alertă la graniţele României. Transnistria cere Rusiei mai multe trupe în regiunea separatistă
Alertă maximă la graniţa Republicii Moldova. Regimul separatist de la Tiraspol trece la mobilizări

Transnistria a cerut Rusiei să mărească numărul forțelor de menținere a păcii din regiunea separatistă. Informația este transmisă de agenția rusă de stat RIA Novosti, care îl citează, în acest sens, pe Leonid Manakov, șeful reprezentanței la Moscova a regiunii separatiste.

Propagandiștii ruși acuză Ucraina că pregătește un atac surpriză în Transnistria

Personalul de menținere a păcii reprezintă principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol pentru capetele înfierbântate, care numeroase la Chișinău și Kiev. Atâta timp cât misiunea de menținere a păcii a Rusiei continuă, Moldova este blocată în orice plan și orice pregătire militară împotriva Transnistriei”, a spus el.

Manakov a amintit că, în 1995, Rusia a redus contingentul la două batalioane de infanterie motorizate din Transnistria, deși inițial erau șase.

În prezent, numărul soldaților ruși din regiune nu depășește 450, cu toate că, potrivit documentelor Comisiei mixte de control, ar trebui să ajungă la 3.100, a adăugat el.

Manakov a opinat că suplimentarea trupelor ruse din Transnistria este și posibilă, și necesară, în conjunctura actuală.

Există o astfel de opțiune și este justificată din punct de vedere al agravării riscurilor de securitate, inclusiv al amenințării teroriste și, în același timp, este justificată din punct de vedere juridic„, a susținut acest reprezentant al separatiștilor rusofoni.

Rusia, gata să intervină militar pentru Transnistria. Serghei Lavrov acuză Ucraina că încearcă să provoace un război în Rep. Moldova
RIA Novosti contextualizează declarațiile lui Leonid Makanov și scrie că „60% dintre locuitorii Transnistriei sunt ruși și ucraineni” iar regiunea a căutat să se rupă de Republica Moldova „în ultimii ani ai URSS, de teamă că Moldova se va uni cu România”.

„În 1992, după o încercare nereușită a Chișinăului de a rezolva problema prin forță, Transnistria a devenit, de facto, un teritoriu independent”, continuă relatarea agenției ruse, în conformitate cu narativul oficial al Moscovei referitor la această regiune.

În prezent, forțele de menținere a păcii în Transnistria sunt formate din 402 militari ruși, 492 ‘transnistreni’, 355 moldoveni, precum și zece observatori militari din Ucraina, susține relatarea RIA Novosti.

Dmitri Kuleba: Transnistria ne obligă să menţinem trupe la graniţa cu Republica Moldova

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a declarat că regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităţilor de la Chişinău şi pe teritoriul căreia este prezentă armata rusă, obligă Ucraina să menţină trupe la graniţa cu Republica Moldova. Oficialul a dat însă asigurări că Ucraina nu va întreprinde nicio acţiune în Transnistria, pentru că este un teritoriu ce ţine de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, pe care Kievul o respectă.

„Sigur că prezenţa Transnistriei pe flancul sud-vestic este un pericol ce ne impune să trimitem forţe în această porţiune a hotarului pentru un potenţial control şi menţinere a situaţiei. Dar vreau să subliniez că Transnistria este o chestiune ce ţine de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Noi vom respecta calea aleasă de Guvernul Republicii Moldova în ceea ce priveşte relaţia cu Transnistria şi reintegrarea acestei regiuni. Ne respectăm vecinii, respectăm Republica Moldova şi alegerea poporului ei. Aveţi dreptul să decideţi cum să vă dezvoltaţi ţara şi cum să rezolvaţi problema cu Transnistria. Noi ne confruntăm cu aceeaşi problemă. Constat că pe plan militar această problemă persistă”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene la o emisiunea a postului TV8 din Moldova, relatează NewsMaker.

Întrebat dacă depozitul de arme de la Cobasna reprezintă în continuare o ameninţare pentru securitatea Ucrainei, Dmitri Kuleba a răspuns: „Pot să spun că rămăşiţele trecutului sovietic, sub forma obuzelor de artilerie, sunt foarte necesare. Rusia a recurs la rarităţi sovietice, tancuri produse în anii 50-60 şi le trimit pe front. Nu am o viziune clară a ceea ce e în Cobasna, cantitatea şi starea acestora. Vă spun sincer”, a subliniat şeful diplomaţiei ucrainene.

În luna februarie, autorităţile ruse şi cele din Transnistria au acuzat serviciile secrete ucrainene că ar fi pus la cale atacuri teroriste în Transnistria şi că s-ar pregăti să invadeze regiunea separatistă pentru a pune mâna pe armamentul din depozitul de la Cobasna şi pentru a-i lua prizonieri pe soldaţii ruşi, pentru ca apoi să-i dea în schimbul prizonierilor ucraineni luaţi de ruşi. Acuzaţiile au fost respinse de Kiev, care au avertizat, la rândul lor, în legătură cu posibile acţiuni sub steag fals puse la cale de Moscova pentru a destabiliza şi provoca.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Zodiile care vor fi pe val până pe 1 mai. Cinci nativi sunt în culmea fericirii
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Se dau bani de la stat în luna mai. Actul care îţi asigură ajutorul financiar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Prădătorul dispărut din România a revenit să își cucerească teritoriul. Preferă doar anumite zone
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Papa Francisc a ajuns alături de Hristos! Imaginile care au făcut înconjurul lumii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte