Alertă la graniţele României. Transnistria cere Rusiei mai multe trupe în regiunea separatistă

Republica Moldova este înconjurată d epericole militare, deoarece atât Rusia, cât şi Ucraina masează trupe în jurul Transnsistriei.
Filip Stan
08 mai 2023, 12:32
Alertă la graniţele României. Transnistria cere Rusiei mai multe trupe în regiunea separatistă
Alertă maximă la graniţa Republicii Moldova. Regimul separatist de la Tiraspol trece la mobilizări

Transnistria a cerut Rusiei să mărească numărul forțelor de menținere a păcii din regiunea separatistă. Informația este transmisă de agenția rusă de stat RIA Novosti, care îl citează, în acest sens, pe Leonid Manakov, șeful reprezentanței la Moscova a regiunii separatiste.

Propagandiștii ruși acuză Ucraina că pregătește un atac surpriză în Transnistria

Personalul de menținere a păcii reprezintă principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol pentru capetele înfierbântate, care numeroase la Chișinău și Kiev. Atâta timp cât misiunea de menținere a păcii a Rusiei continuă, Moldova este blocată în orice plan și orice pregătire militară împotriva Transnistriei”, a spus el.

Manakov a amintit că, în 1995, Rusia a redus contingentul la două batalioane de infanterie motorizate din Transnistria, deși inițial erau șase.

În prezent, numărul soldaților ruși din regiune nu depășește 450, cu toate că, potrivit documentelor Comisiei mixte de control, ar trebui să ajungă la 3.100, a adăugat el.

Manakov a opinat că suplimentarea trupelor ruse din Transnistria este și posibilă, și necesară, în conjunctura actuală.

Există o astfel de opțiune și este justificată din punct de vedere al agravării riscurilor de securitate, inclusiv al amenințării teroriste și, în același timp, este justificată din punct de vedere juridic„, a susținut acest reprezentant al separatiștilor rusofoni.

Rusia, gata să intervină militar pentru Transnistria. Serghei Lavrov acuză Ucraina că încearcă să provoace un război în Rep. Moldova
RIA Novosti contextualizează declarațiile lui Leonid Makanov și scrie că „60% dintre locuitorii Transnistriei sunt ruși și ucraineni” iar regiunea a căutat să se rupă de Republica Moldova „în ultimii ani ai URSS, de teamă că Moldova se va uni cu România”.

„În 1992, după o încercare nereușită a Chișinăului de a rezolva problema prin forță, Transnistria a devenit, de facto, un teritoriu independent”, continuă relatarea agenției ruse, în conformitate cu narativul oficial al Moscovei referitor la această regiune.

În prezent, forțele de menținere a păcii în Transnistria sunt formate din 402 militari ruși, 492 ‘transnistreni’, 355 moldoveni, precum și zece observatori militari din Ucraina, susține relatarea RIA Novosti.

Dmitri Kuleba: Transnistria ne obligă să menţinem trupe la graniţa cu Republica Moldova

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a declarat că regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităţilor de la Chişinău şi pe teritoriul căreia este prezentă armata rusă, obligă Ucraina să menţină trupe la graniţa cu Republica Moldova. Oficialul a dat însă asigurări că Ucraina nu va întreprinde nicio acţiune în Transnistria, pentru că este un teritoriu ce ţine de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, pe care Kievul o respectă.

„Sigur că prezenţa Transnistriei pe flancul sud-vestic este un pericol ce ne impune să trimitem forţe în această porţiune a hotarului pentru un potenţial control şi menţinere a situaţiei. Dar vreau să subliniez că Transnistria este o chestiune ce ţine de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Noi vom respecta calea aleasă de Guvernul Republicii Moldova în ceea ce priveşte relaţia cu Transnistria şi reintegrarea acestei regiuni. Ne respectăm vecinii, respectăm Republica Moldova şi alegerea poporului ei. Aveţi dreptul să decideţi cum să vă dezvoltaţi ţara şi cum să rezolvaţi problema cu Transnistria. Noi ne confruntăm cu aceeaşi problemă. Constat că pe plan militar această problemă persistă”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene la o emisiunea a postului TV8 din Moldova, relatează NewsMaker.

Întrebat dacă depozitul de arme de la Cobasna reprezintă în continuare o ameninţare pentru securitatea Ucrainei, Dmitri Kuleba a răspuns: „Pot să spun că rămăşiţele trecutului sovietic, sub forma obuzelor de artilerie, sunt foarte necesare. Rusia a recurs la rarităţi sovietice, tancuri produse în anii 50-60 şi le trimit pe front. Nu am o viziune clară a ceea ce e în Cobasna, cantitatea şi starea acestora. Vă spun sincer”, a subliniat şeful diplomaţiei ucrainene.

În luna februarie, autorităţile ruse şi cele din Transnistria au acuzat serviciile secrete ucrainene că ar fi pus la cale atacuri teroriste în Transnistria şi că s-ar pregăti să invadeze regiunea separatistă pentru a pune mâna pe armamentul din depozitul de la Cobasna şi pentru a-i lua prizonieri pe soldaţii ruşi, pentru ca apoi să-i dea în schimbul prizonierilor ucraineni luaţi de ruşi. Acuzaţiile au fost respinse de Kiev, care au avertizat, la rândul lor, în legătură cu posibile acţiuni sub steag fals puse la cale de Moscova pentru a destabiliza şi provoca.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București