Mai multe explozii au avut loc la 20 de kilometri de Tulcea. Cu două ore înainte de atacul rusesc sirenele din oraș au sunat atât de tare încât au putut fi auzite din România.
Citește și Încă un stat cu ieșire la Marea Neagră ar putea fi invadat, avertizează Rusia
Acest atac al Rusiei are loc la scurt timp după ce Moscova a blocat acordurile care permiteau exportul cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră.
Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri că armata Rusiei a atacat cu drone o instalaţie de depozitare a cerealelor şi de expediere de mărfuri, în apropierea Dunării, în regiunea Odesa, situată în sudul Ucrainei.
Deși pompierii au reușit să țină flăcările sub control complexul de producţie şi transbordare a fost avariat, au anunțat reprezentanții Consiliului, într-o postare pe Telegram.
Șefului administrației militare locale, Oleg Kiper, a precizat că apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să doboare mai multe drone ruseşti de proveniență iraniană, dar o mulțime și-au atins totuși țintele, fiind lovite mai multe fabrici, precum și depozite de cereale. Din fericire, în urma acestor atacuri nu au fost înregistrate victime.
In the #Odesa region, the invaders attacked granaries
A fire broke out there with a total area of 700m2. It’s already been put out.#Ukrainian Air Defense Forces destroyed 9 Shahed-136/131 drones. pic.twitter.com/jpfE3yHxjK
— NEXTA (@nexta_tv) August 23, 2023
În aceste momente, autorităţile ucrainene acuză Moscova de ţintirea deliberată a infrastructurii fluviale cu scopul de a bloca exporturile ucrainene, care alimentează temeri cu privire la securitatea alimentară a unor ţări sărace care se bazează pe exporturi ucrainene de cereale.
Atacul rusesc din apropierea granițelor României și implicit a NATO are loc la doar câteva zile după ce pe data de 14 august a avut loc o explozie puternică, provocată de o mină marină, la Costinești.
La scurt timp de la acest incident, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a dat asigurări că în ciuda exploziei România este în siguranţă, chiar dacă Marea Neagră este în aceste momente foarte tensionată.
Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că acest tip de incidente vor fi tratate de autorităţile române în condiţii profesioniste şi fără dificultăţi.
„Marea Neagră este un loc tensionat, ceea ce putem spune har Domnului că suntem în NATO noi ca ţară şi noi şi bulgarii şi turcii şi sunt convins că şi la nivel naţional şi la nivel multinaţional vom lua măsurile pentru a putea lăsa nestânjenit comerţul pe Marea Neagră, este foarte important. (…) Acest tip de incidente este convins că vor fi tratate de autorităţile române în condiţii profesioniste şi fără dificultăţi. (…) Deci aş spune ca lumea să stea liniştită, România e o ţară sigură şi Marea Neagră cel puţin în zona limitrofă NATO, este o zonă liberă şi sigură”, a declarat Mircea Geoană.
Vă reamintim că o explozie puternică a avut loc luni dimineață la Costinești, conform ISU Dobrogea Constanța. O mină marină a explodat, în zona digului în Costineşti, iar scafandrii Forţelor Navale au intervenit pentru neutralizarea unei alte mine marine.
Explozia a avut loc în jurul orei 9.44, în dimineața de luni, 14 august 2023, alarmând turiștii care se aflau la plajă, în minivacanța de Sfânta Maria.
„Ne-am speriat, am văzut un fum albastru, nu ne-am mai confruntat cu așa ceva până cum. Am crezut că o butelie de pe la hotel a explodat. Nu ne-am închipuit să fie așa. S-a zguduit pământul. Toată lumea era mirată. Au venit toți aici. Erau unii speriați. Nimeni nu e obișnuit cu treaba asta. A fost puternică explozia. Au fost pietre aruncate, apă multă aruncată, că a explodat chiar lângă mal. Eu am sunat la 112. Erau persoane care au zis că le dor urechile din cauza șocului. Zona este închisă, oamenii mai caută, fiindcă niște oameni spun că au mai văzut una. E steag roșu, apa e periculoasă. Curenții sunt foarte puternici și se intensifică. Misiunea scafandrilor e grea. Și cu barca e foarte greu în valurile astea”, a spus Nicolae Serafim, șeful salvamarilor din Costinești pentru Adevărul.