ALERTĂ la Marea Neagră: Şedinţă de urgenţă la Prefectura Constanţa

Autorităţile constănţene sunt în alertă după ce, în cursul zilei de joi, au fost semnalate irizaţii de hidrocarburi la capătul digului de larg, unde, în urmă cu 20 de ani, s-au scufundat două nave. Alarmant este faptul că, în momentul scufundării, în tancurile celor două nave erau aproape 700 de tone de păcură.
Alina Costache
11 iul. 2014, 07:00
ALERTĂ la Marea Neagră: Şedinţă de urgenţă la Prefectura Constanţa

La sediul Prefecturii Constanţa, a fost convocat de urgenţă Comandamentul Operativ pentru Depoluare Marină, pentru a fi analizată situaţia apărută şi pentru a se stabili care sunt măsurile ce trebuie luate.

Într-o primă fază, autorităţile au luat măsura intervenirii pentru ca irizaţiile de hidrocarburi să nu se extindă.

„La faţa locului s-a intervenit cu şalupele «Cristal» şi «Rubin», aparţinând Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) Constanţa, pentru instalarea a 400 de metri liniari de baraj antipoluant de mare, tip «cortină», care a fost fixat cu două ancore tip «corp mort». De asemenea, s-a folosit material absorbant pentru recuperarea agentului poluant existent”, au transmis reprezentanţii Prefecturii Constanţa.

ANUNŢ IMPORTANT al autorităţilor privind calitatea apei mării pe litoralul românesc

În zilele următoare, zona va fi monitorizată în permanenţă, au adăugat autorităţile locale, „pentru a se putea interveni în cel mai scurt timp, dacă situaţia o va impune”.

Situaţia este îngrijorătoare, căci irizaţiile au apărut în dreptul zonei unde, în urmă cu 19 ani, mai precis în noaptea de 4 spre 5 ianuarie 1995, s-au scufundat navele Paris, sub pavilion Malta, şi You Xiu, sub pavilion Hong Kong.

„În momentul scufundării, în tancurile de combustibil ale navelor existau, conform evidenţelor de la bordul navelor, 236 tone de păcură şi 11 tone motorină (nava Paris) şi 437 tone de păcură, 40 tone de ulei şi 17 tone de motorină (nava You Xiu)”, au precizat reprezentanţii Prefecturii Constanţa pentru Cuget Liber.

De ce nu a fost scoasă păcura în 2009

Până în 2009, de scufundarea celor două nave se mai amintea doar în contextul invocării tragediilor petrecute în portul Constanţa. În octombrie 2009, însă, a apărut pentru prima dată o poluare determinată de fisurile apărute în tancurile navei Paris, din cauza eroziunii. La data respectivă, scafandrii ARSVOM au intervenit şi au cimentat fisurile.

Planul era ca, ulterior, tonele de combustibil să fie scoase la suprafaţă. Nici până în prezent, însă, sutele de tone de păcură nu au fost scoase, din cauza lipsei de fonduri. La acea vreme, operaţiunile au fost estimate la 20 de milioane de euro, per navă.

Reprezentanţii Prefecturii Constanţa au precizat pentru „Cuget Liber” faptul că, în zilele următoare, scafandrii vor verifica starea celor două nave. „Urmează să fie efectuate scufundări, mai ales că la această oră nu se ştie de la care dintre cele două nave provin irizaţiile de hidrocarburi. În 2009 s-a intervenit prin cimentarea fisurilor la tancurile navei Paris, nu şi la nava You Xiu. Soluţia a fost temporară, după cum s-a şi dovedit, căci nu a rezistat decât cinci ani, dacă se dovedeşte că poluarea provine de la nava respectivă”, au precizat autorităţile locale.

Navele Paris şi You Xiu s-au scufundat în urma unei furtuni puternice, incidentul fiind considerat unul dintre cele mai tragice evenimente din portul Constanţa, căci a dus la moartea a 54 de oameni. Imediat după incident, au fost recuperate doar nouă cadavre, restul personalului rămânând captiv în interiorul navelor.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți românii din străinătate. Doar așa o să puteți lua pensia. Este obligatoriu să trimiteți acest act semestrial. Modelul oficial al documentului
Capital.ro
Rămân cu permisul suspendat 3 luni. Șoferii nu pot cere analize. Legea nu le mai permite
Playtech.ro
Documentul pe care toți chelnerii și vânzătorii din România vor avea dreptul să ți-l ceară. E lege acum
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Accident grav pe A2: patru autoturisme și un autotren implicate, 18 persoane afectate
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'