Alertă la nivel global! Noua variantă COVID, Kraken, se răspândeşte mai rapid decât tulpinile Omicron

Epidemiologii din întreaga lume sunt în alertă după ce a fost descoperită o nouă formă de Coronavirus. Varianta botezată Kraken, care domină deja în SUA, este cea mai contagioasă de până acum.
Alina Costache
08 ian. 2023, 15:36
Alertă la nivel global! Noua variantă COVID, Kraken, se răspândeşte mai rapid decât tulpinile Omicron
Alertă la nivel global!

Alertă la nivel global! Agenția UE de control al bolilor anunță că subvarianta XBB.1.5 de coronavirus, numită şi Kraken, se răspândeşte mai rapid faţă de tulpinile Omicron.

Citește și Medicii trag un semnal de alarmă! Noul simptom dominant al infecției cu COVID a fost descoperit la foarte mulți pacienți

Alertă la nivel global!

În Europa, noua variantă a coronavirusului este în prezent, la niveluri foarte scăzute, însă se așteaptă ca în perioada următoare aceasta să se răspândească destul de mult.

„Există posibilitatea ca această variantă să aibă un efect din ce în ce mai mare asupra numărului de cazuri de COVID-19 în UE, dar nu în luna următoare, deoarece varianta este prezentă în UE la niveluri foarte scăzute”, scrie Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) în evaluarea recentă a XBB.1.5.

Maria Van Kerkhove, responsabilul OMS, a declarat miercuri că Agenţia de sănătate a UE este preocupată de cât de repede înlocuieşte subvarianta Kraken alte variante aflate în circulaţie.

Potrivit coordonatorului pentru COVID-19 al Casei Albe, în SUA a trecut de la 4% din cazurile secvenţiate la 40%, în câteva săptămâni. Însă, nu se ştie dacă noua subvariantă provoacă o infecţie mai severă, față de cele anterioare.

Ritmul ridicat de răspândire este cauzat probabil de capacitatea XBB.1.5 de a evita protecţia sistemului imunitar de infecţii sau vaccinări anterioare, scrie ECDC.

Deşi a fost detectată în Danemarca, Franţa, Austria, Ţările de Jos, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia şi Irlanda, deocamdată, Kraken este doar un semnal de alarmă în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri, transmite ECDC

Însă datele din SUA arată că XBB.1.5 se răspândeşte mult mai agresiv, decât în Europa, cazurile dublându-se la fiecare nouă zile.

Acum, pericoliul este ca o explozie de cazuri să coincidă cu un sezon de gripă care să pună în dificultate spitalele.

Autorităţile de sănătate publică din Belgia au declarat o epidemie de gripă din cauza creşterii numărului de cazuri, vârful este așteptat în trei sau patru săptămâni.

Noul simptom dominant al infecției cu COVID a fost descoperit la foarte mulți pacienți

Noul simptom dominant al infecției cu COVID a fost descoperit la foarte mulți pacienți. Dacă credeați că am scăpat de COVID, ei bine vă înșelați amarnic! În ultima perioadă, coronavirusul a suferit foarte multe mutații, iar noul simptom dominant al infecției cu COVID le dă mari bătăi de cap medicilor.

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că în ultima perioadă foarte mulți pacienți s-au prezentat la camera de gardă cu dureri musculare localizate la nivelul umerilor și picioarelor.

Experții spun că aceste dureri sunt cauzate de noul simptom al infecției cu COVID.

Până în prezent, medicii nu au știut pe seama cărei boli să pună acest simptom și asta din cauză că noile tulpini de COVID lovesc la intervale regulate, iar simptomele legate de infecție se schimbă în timp, făcând foarte greu de identificat boala.

Experții din sănătate spun că deși simptomele legate de infecția cu COVID sunt comparativ mai ușoare în prezent, efectele pe termen lung rămân în continuare îngrijorătoare.

Mai mult, aceștia spun că infecția cu COVID poate afecta toate organele, inclusiv inima și sistemul nervos, provocând boli grave.

Atunci când a fost descoperit pentru prima dată COVID-ul, pierderea mirosului și a gustului, febra mare și dificultățile respiratorii au fost considerate simptomele „clasice”, însă odată cu apariția Omicron simptomele legate de această infecție s-au schimbat. Durerea în gât, nasul care curge, durerile de cap și oboseala au fost simptomele raportate pe scară largă.

Din păcate, simptomele legate de infecția cu COVID s-au schimbat din nou, iar mulți pacienți au raportat în ultima vreme dureri la nivelul umerilor și la picioare.

Potrivit medicilor, acești oameni suferă de mialgie, o boală cunoscută și sub numele de durere musculară, care provine din efectele moleculelor inflamatorii eliberate de celulele imune ca răspuns la un anumit virus.

Potrivit unei aplicații care a urmărit simptomele COVID încă de la începutul debutului său, mialgia este considerată un simptom „de top” pentru această infecție, care acum este raportată pe scară largă.

Mialgia tinde să afecteze mai intens pacienții nevaccinați, a transmis dr Angelique Coetzee, care a detectat prima varianta Omicron.

Potrivit medicului, durerile musculare legate de Covid pot varia de la ușoare, la destul de greu de suportat, mai ales atunci când apar împreună cu oboseala.

Citește și Ireal! Șpagă de 500 de lei pentru fiecare mort de Covid în Timișoara! Directorul din primăria lui Fritz trimis de DNA în judecată! Câți ani de închisoare riscă?!

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Drumul de mare viteză pe care toți șoferii îl așteptau e în impas. Vor mai trece ani de zile până când se va circula pe el
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
Playtech.ro
Ce să nu faci de Duminica Tomii pentru a nu avea ghinion la bani. Semnificaţia sărbătorii
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
ANAF începe verificările. Românii trebuie să-și raporteze urgent veniturile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o lună mai 2025 cum nu prea a mai fost, în România. Cum va fi vremea în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Obligatoriu pentru toate gospodăriile. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte