Alertă la nivel global! Agenția UE de control al bolilor anunță că subvarianta XBB.1.5 de coronavirus, numită şi Kraken, se răspândeşte mai rapid faţă de tulpinile Omicron.
În Europa, noua variantă a coronavirusului este în prezent, la niveluri foarte scăzute, însă se așteaptă ca în perioada următoare aceasta să se răspândească destul de mult.
„Există posibilitatea ca această variantă să aibă un efect din ce în ce mai mare asupra numărului de cazuri de COVID-19 în UE, dar nu în luna următoare, deoarece varianta este prezentă în UE la niveluri foarte scăzute”, scrie Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) în evaluarea recentă a XBB.1.5.
Maria Van Kerkhove, responsabilul OMS, a declarat miercuri că Agenţia de sănătate a UE este preocupată de cât de repede înlocuieşte subvarianta Kraken alte variante aflate în circulaţie.
Potrivit coordonatorului pentru COVID-19 al Casei Albe, în SUA a trecut de la 4% din cazurile secvenţiate la 40%, în câteva săptămâni. Însă, nu se ştie dacă noua subvariantă provoacă o infecţie mai severă, față de cele anterioare.
Ritmul ridicat de răspândire este cauzat probabil de capacitatea XBB.1.5 de a evita protecţia sistemului imunitar de infecţii sau vaccinări anterioare, scrie ECDC.
Deşi a fost detectată în Danemarca, Franţa, Austria, Ţările de Jos, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia şi Irlanda, deocamdată, Kraken este doar un semnal de alarmă în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri, transmite ECDC
Însă datele din SUA arată că XBB.1.5 se răspândeşte mult mai agresiv, decât în Europa, cazurile dublându-se la fiecare nouă zile.
Acum, pericoliul este ca o explozie de cazuri să coincidă cu un sezon de gripă care să pună în dificultate spitalele.
Autorităţile de sănătate publică din Belgia au declarat o epidemie de gripă din cauza creşterii numărului de cazuri, vârful este așteptat în trei sau patru săptămâni.
Noul simptom dominant al infecției cu COVID a fost descoperit la foarte mulți pacienți. Dacă credeați că am scăpat de COVID, ei bine vă înșelați amarnic! În ultima perioadă, coronavirusul a suferit foarte multe mutații, iar noul simptom dominant al infecției cu COVID le dă mari bătăi de cap medicilor.
Medicii trag un semnal de alarmă și spun că în ultima perioadă foarte mulți pacienți s-au prezentat la camera de gardă cu dureri musculare localizate la nivelul umerilor și picioarelor.
Experții spun că aceste dureri sunt cauzate de noul simptom al infecției cu COVID.
Până în prezent, medicii nu au știut pe seama cărei boli să pună acest simptom și asta din cauză că noile tulpini de COVID lovesc la intervale regulate, iar simptomele legate de infecție se schimbă în timp, făcând foarte greu de identificat boala.
Experții din sănătate spun că deși simptomele legate de infecția cu COVID sunt comparativ mai ușoare în prezent, efectele pe termen lung rămân în continuare îngrijorătoare.
Mai mult, aceștia spun că infecția cu COVID poate afecta toate organele, inclusiv inima și sistemul nervos, provocând boli grave.
Atunci când a fost descoperit pentru prima dată COVID-ul, pierderea mirosului și a gustului, febra mare și dificultățile respiratorii au fost considerate simptomele „clasice”, însă odată cu apariția Omicron simptomele legate de această infecție s-au schimbat. Durerea în gât, nasul care curge, durerile de cap și oboseala au fost simptomele raportate pe scară largă.
Din păcate, simptomele legate de infecția cu COVID s-au schimbat din nou, iar mulți pacienți au raportat în ultima vreme dureri la nivelul umerilor și la picioare.
Potrivit medicilor, acești oameni suferă de mialgie, o boală cunoscută și sub numele de durere musculară, care provine din efectele moleculelor inflamatorii eliberate de celulele imune ca răspuns la un anumit virus.
Potrivit unei aplicații care a urmărit simptomele COVID încă de la începutul debutului său, mialgia este considerată un simptom „de top” pentru această infecție, care acum este raportată pe scară largă.
Mialgia tinde să afecteze mai intens pacienții nevaccinați, a transmis dr Angelique Coetzee, care a detectat prima varianta Omicron.
Potrivit medicului, durerile musculare legate de Covid pot varia de la ușoare, la destul de greu de suportat, mai ales atunci când apar împreună cu oboseala.