Alertă la nivel global! O nouă variantă COVID – EG.5 face ravagii în întreaga lume. În aceste momente, Statele Unite, Irlanda, Franţa, Marea Britanie, Japonia şi China, se confruntă cu o creștere a numărului de pacienţi care se prezintă la urgenţă cu noul COVID.
Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adăugat EG.5 pe lista sa de variante aflate sub monitorizare.
În SUA EG.5 a cauzat deja 17% din noile cazuri de Covid-19, comparativ cu 16% în care responsabilă pentru îmbolnăviri a fost varianta XBB.1.16 a coronavirusului, arată cele mai recente date furnizate de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.
Medicii spun că EG.5 este o subdiviziune a tulpinii recombinate XBB din familia Omicron şi reprezintă o altă modificare progresivă a virusului mai degrabă decât un salt evolutiv major, aşa cum a fost tulpina originală Omicron.
Față de XBB.1.9.2, noua variantă a COVID-EG.5 are o mutaţie în plus la vârf, la poziţia 465. Această mutaţie a mai apărut în alte variante de coronavirus.
În aceste momente, oamenii de ştiinţă nu ştiu exact care sunt mutațiile pe care le va suferi acest virus, dar vânătorii de variante sunt atenţi, deoarece mulţi dintre noii descendenţi ai XBB au adoptat această mutaţie.
Mai mult, EG.5 avansează foarte rapid și are propria sa ramură, EG.5.1, care prezintă o a doua mutaţie la „coroană”. Aceasta se răspândeşte la fel de rapid și este rezistentă la anticorpi.
Medicul David Ho a testat cele două noi variante ale COVID în laboratorul său de la Universitatea Columbia pentru a vedea cât de rezistente au devenit la anticorpii pe care corpul uman îi are pentru a se apăra împotriva lor.
„Ambele sunt doar puţin mai rezistente la anticorpii neutralizanţi din corpul persoanelor infectate şi vaccinate”, a declarat pentru CNN David Ho, profesor de microbiologie şi imunologie.
Specialistul a subliniat că din punct de vedere clinic aceste variante nu par să provoace simptome diferite sau mai severe decât viruşii care au venit înaintea lor.
„Practic, are ceva mai multe portiţe de scăpare imunitară în comparaţie cu variantele precedente din seria XBB (…) Are un avantaj, motiv pentru care se răspândeşte în toată lumea”, a declarat dr. Eric Topol, cardiolog la Scripps Translational Research Institute.