UPDATE: O a doua persoană cu COVID dintre cele transferate în cursul dimineţii de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu a decedat, fiind vorba despre o femeie de 62 de ani, a informat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihaela Ţicleanu.
Potrivit acesteia, femeia a fost adusă în stare gravă, intubată şi cu saturaţie mică de oxigen. „A mai fost înregistrat un deces în rândul pacienţilor transferaţi de la Spitalul Târgu Cărbuneşti. Este vorba despre o femeie în vârstă de 62 de ani. A fost adusă în stare gravă la SJU, intubată şi cu saturaţie mică de oxigen. În cursul după-amiezii a suferit un stop cardiac şi nu a răspuns la manevrele de resuscitare efectuate de medici. Era la ATI din cadrul Spitalului 700”, a precizat Mihaela Ţicleanu.
Un număr de 23 de pacienţi cu COVID-19 de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti au fost transferaţi la patru spitale din Gorj şi Dolj, după defecţiunea apărută la staţia de oxigen a unităţii medicale.
Potrivit ISU Gorj, cei mai mulţi au fost duşi la Spitalul din Târgu Jiu – 13, dintre care doi au decedat.
Totodată, şapte au ajuns la Spitalul din Rovinari, unul la Spitalul CFR Craiova, iar doi la Spitalul din Novaci.
În total, autorităţile au anunţat patru morţi, urmând să se stabilească dacă decesele pot fi asociate cu defecţiunea apărută la staţia de oxigen.
UPDATE: Încă un pacient internat în spitalul din Târgu Cărbuneşti a murit, ca urmare a faptului că instalaţia de oxigen a unităţii medicale s-a defectat în această dimineaţă.
Update. Pe lângă cei doi pacienți care au murit, alţi cinci sunt în stare gravă, iar medicii îi resuscitează chiar în aceste momente.
Alertă la Spitalul Cărbuneşti, suport COVID-19, unde instalaţia de oxigen s-a stricat. Doi pacienţi aflaţi în stare gravă la ATI au murit, au precizat directorul unităţii medicale.
Poliţiştii gorjeni din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după defecţiunea apărută la staţia de oxigen a Spitalului din Târgu Cărbuneşti.
Ministerul Sănătăţii a a anunţat vineri că o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică Gorj se află la Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti, unde instalaţia de oxigen s-a defectat, 15 pacienţi de la secţia ATI fiind transferaţi la alte unităţi medicale.
„Ministerul Sănătăţii a fost anunţat despre o defecţiune la instalaţia de oxigen de la Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti. Din primele informaţii deţinute, la nivelul unităţii sanitare sunt internaţi peste 150 de pacienţi infectaţi cu COVID-19, din care aproximativ 80-90 pacienţi care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienţi care au fost internaţi în secţia ATI. Din primele informaţii, la unitatea sanitară există două decese, se analizează circumstanţele acestora”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
S-a dat alarma vineri dimineaţă la spitalul din Târgu Cărbuneşti după ce instalaţia de oxigen s-a oprit. A fost activat planul roşu de intervenţie, transmite România TV.
ISU Gorj a cerut ajutorul pompierilor din alte judeţe învecinate. 15 bolnavi sunt la ATI și sunt aproximativ 100 de pacienți internați la Spitalul din Târgu Cărbuneşti.
La faţa locului au intervenit echipaje SMURD care intervin pentru a aduce oxigenul de care este nevoie la Terapie Intensivă. Acolo sunt foarte mulţi pacienţi care au nevoie de oxigen şi riscă să aibă probleme grave dacă nu vor primi oxigen la timp.
Echipele de salvare aduc butelii cu oxigen pentru a-i ajuta pe pacienţii care au nevoie. ISU Gorj a trimis la faţa locului două autospeciale pentru transport victime multiple și patru ambulanțe SMURD, cu 16 butelii cu oxigen. De asemenea, ISU Mehedinţi a trimis trei ambulanţe SMURD la Spitalul Târgu Cărbuneşti.
ISU Hunedoara a intervenit cu o autospecială pentru transport victime multiple, ISU Dolj cu o autospecială pentru transport victime multiple şi o ambulanță SMURD, în vreme ce ISU VL cu un un microbuz şi două ambulanțe SMURD.
Potrivit prefectului de Gorj, Marcel Iacobescu, defecţiunea a apărut vineri dimineata, în jurul orei 6. La ATI se aflau 15 pacienţi în stare gravă, care au fost mutaţi în ambulanţe şi le este administrat oxigen din butelii. Pacienţii cu cel mai mare risc vor fi mutaţi la o secţie a Spitalului Judeţean Târgu-Jiu.
„Instalația de oxigen a clacat. Pacienții sunt trecuți pe tubul de oxigen. Am trecut la planul roșu. Personalul medical aleargă cu bolnavii între secții. 15 sunt în ATI, în total 100 de pacienți. Spital suport Covid. Situația a apărut în urmă cu o oră. Timpul de intervenție este de 2 ore, pe care firma de mentenanță ni l-a dat”, a declarat prefectul.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 16.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar 448 de pacienți au murit. 1.815 de persoane sunt internate la ATI.
Până joi, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.519.532 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.288.761 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 16.110 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.399 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 43.487 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 20.10.2021 (10:00) – 21.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 448 de decese (215 bărbați și 233 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 448 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 21 la categoria de vârstă 40-49 ani, 66 la categoria de vârstă 50-59 ani, 104 la categoria de vârstă 60-69 ani, 148 la categoria de vârstă 70-79 ani și 108 la categoria de vârstă peste 80 ani.
412 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 12 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 24 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent. Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.
Din totalul de 448 de pacienți decedați, 412 erau nevaccinați și 36 vaccinați. Cei 36 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 23 și 80 de ani. 35 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 19.936. Dintre acestea, 1.815 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 476 sunt minori, 431 fiind internați în secții și 45 la ATI.
Citeşte şi: Două petiţii online cer ca Diana Şoşoacă să fie anchetată penal şi să i se ridice imunitatea