Oraşul portuar Odesa, din sudul Ucrainei, a fost din nou atacat cu drone de fabricaţie iraniană folosite de forţele ruseşti, au anunţat duminică autorităţile militare ucrainene.
O dronă a fost doborâtă şi nu s-au înregistrat victime, potrivit comandamentului operaţional sud al armatei ucrainene, a cărui purtătoare de cuvânt, Natalia Gumeniuk, a declarat pentru AFP că „este vorba de drone iraniene”.
„Odesa a fost atacată din nou de drone kamikaze inamice”, a declarat Comandamentul Operaţional Sud al armatei ucrainene.
„Inamicul a lovit de trei ori clădirea administrativă din centrul oraşului”, a precizat instituţia într-un mesaj pe Facebook.
https://twitter.com/Sprinter88000/status/1573309577256488963
Acesta a fost al doilea atac rusesc cu drone iraniene în două zile împotriva acestui oraş strategic de la Marea Neagră, după cel care a ucis vineri doi civili, potrivit Ucrainei, şi care a provocat tensiuni între Kiev şi Teheran.
Armata ucraineană a anunţat vineri că a doborât o dronă iraniană Shahed-136 deasupra mării şi o alta, tot de fabricaţie iraniană, Mohajer-6, într-o altă zonă. Bilanţul iniţial al atacului a fost de un mort, dar ulterior a crescut la doi.
Lupte aprige pe străzile unui oraş important din Ucraina: „Numai trupurile ruşilor vor rămâne în urmă”
Ucraina a anunţat în aceeaşi zi că va „reduce semnificativ” prezenţa diplomatică a Iranului în ţară, ca represalii pentru livrările de drone către Moscova, eliminând acreditarea ambasadorului iranian şi „reducând semnificativ” personalul diplomatic al ambasadei iraniene.
Teheranul a declarat că regretă această decizie ‘bazată pe informaţii nefondate transmise de propaganda presei străine” împotriva Iranului.
Premierul britanic Liz Truss îndeamnă Regatul Unit şi aliaţii săi să nu ţină cont de ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză de comiterea unei greşeli strategice.
”Cred că nu a anticipat puterea reacţiei lumii libere”, a declarat ea CNN.
”Noi nu trebuie să-i ascultăm zăngănitul sabiei şi ameninţările false. Trebuie, în schimb, să continuăm să impunem sancţiuni Rusiei şi să-i susţinem pe ucraineni”, declară Truss în acest interviu difuzat duminică.
Ucraina şi aliaţii săi resping referendumurile de anexare drept un ”simulacru”, menit să justifice o escaladare a războiului şi mobilizării în urma înfrângerilor suferite în ultima perioadă de Rusia.
Putin a decretat miercuri prima mobilizare de la al Doilea Război Mondial, declanşând proteste în întreaga Rusie şi fuga multor tineri convocaţi.
Doi parlamentari de rang înalt s-au plâns duminică în privinţa acestei mobilizări şi au ordinat oficialilor regionali să rezolve situaţia şi ”excese” care alimentează furia publicului.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a încercat, sâmbătă, să justifice invazia rusă a Ucrainei, reiterând minciuni ale Moscovei potrivit cărora Guvernul de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim şi este plin de neonazişti.