Noua tulpină de COVID, identificată lângă ţara noastră. Din primele informații, blonavul se pare că ar fi un muncitor venit din Cehia, care s-ar fi vindecat deja de coronavirus.
De altfel, există informații că s-au confirmat mai multe astfel de cazuri. Specialiștii spun că Ucraina nu are, în prezent, posibilitatea de a identifica această nouă tulpină de virus în cadrul unei testeri în masă. Însă, persoanele care au asigurări de sănătate în alte țări europene pot face acest lucru.
Comisia Europeană le-a recomandat, marţi, ţărilor Uniunii Europene să permită deplasările esenţiale, în pofida mutaţiei coronavirusului care duce la o infecțiozitate a acestuia cu 70% mai mare, potrivit specialiștilor.
„În contextul amplificării rapide a cazurilor de Covid-19 în zone din Anglia, din care o pondere mare o reprezintă o mutaţie a virusului, Comisia Europeană a adoptat astăzi o Recomandare privind o abordare coordonată în privinţa măsurilor de călătorie şi transporturi”, a anunțat marţi Executivul Uniunii Europene, într-un comunicat.
„Deşi este important să fie aplicate măsuri rapide de precauţie pentru limitarea răspândirii noii tulpini a coronavirusului şi să fie descurajate toate deplasările nonesenţiale spre şi dinspre Marea Britanie, călătoriile esenţiale şi tranzitul pasagerilor trebuie facilitate. Interdicţiile care afectează traficul aerian şi feroviar trebuie suspendate, dat fiind că este necesar să se asigure călătoriile esenţiale şi să fie evitate perturbările reţelelor de aprovizionare”, mai precizează Comisia Europeană.
Răspândirea rapidă a unei noi variante de coronavirus a fost motivul introducerii unor reguli stricte, de nivelul patru, pentru milioane de oameni, de Crăciun, în Anglia, Scoția și Țara Galilor, în timp ce alte țări interzic călătoriile spre Marea Britanie.