Alertă maximă în SUA! În ultima săptămână, navele au fost observate părăsind zona de testare din Marea Arctică și întorcându-se în port fără a efectua vreun test, iar americanii consideră că rușii ar fi întâmpinat dificultăți tehnice. Oficialii americani au mai spus că Rusia ar putea relua testul, dar fereastra pentru operațiuni este limitată deoarece apele din zonă vor începe în curând să înghețe. Printre navele care au luat parte la pregătiri a fost Belgorod, un submarin cu rachete de croazieră modificat pentru operațiuni speciale, capabil să lanseze vehicule subacvatice fără pilot, inclusiv torpila Poseidon.
„Acest lucru poate fi văzut ca parte a unei imagini mai mari și a practici militare recente a Rusiei, care trimite trupe prost antrenate și subechipate în Ucraina”, a declarat un diplomat occidental pentru CNN, apoi a precizat: „Industria militară a Rusiei trece prin momente dificile și putem vedea, de asemenea, că sancțiunile occidentale asupra bunurilor militare de înaltă tehnologie au un efect și trebuie să continue”.
Citeşte şi: Alertă mondială. Iranul anunţă prima rachetă balistică hipersonică
Torpila Poseidon este un vehicul subacvatic fără pilot cu propulsie nucleară, capabil să transporte atât muniție convențională, cât și nucleară. Sistemul său de propulsie nucleară îi conferă o rază de acțiune nelimitată. Vladimir Putin a anunțat pentru prima dată existența sistemului Poseidon în timpul discursului său despre starea națiunii din 2018, prezentându-l ca pe o nouă armă „inovatoare”. „Unitatea nucleară de putere este unică prin dimensiunile sale reduse, oferind în același timp un raport putere-greutate uimitor. Este de o sută de ori mai mică decât unitățile care alimentează submarinele moderne, dar este totuși mai puternică și poate trece în modul de luptă, adică atinge capacitatea maximă, de 200 de ori mai repede”, a declarat atunci Vladimir Putin.
Citeşte şi: Vladimir Putin ameninţă din nou cu racheta hipersonică Satan-2: „Poate atinge orice ţintă de pe Pământ!”
În cazul în care Rusia se decide să facă un astfel de test, tensiunile cu SUA ar crește și mai mult, în contextul în care atât Washington, cât și aliații săi, au stat cu ochii pe orice semn din partea Moscovei că ar putea să se pregătească să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina.