Două bacterii extrem de periculoase nu mai răspund la antibioticele utilizate până acum. Un raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), a scos la iveală rezistența simultană la mai multe medicamente la om a fost, în general, constatată la niveluri scăzute, cu excepția câtorva tipuri, cum ar fi Salmonella și Campylobacter, în multe țări din UE.
”Rezistența la antibiotice, care afectează oamenii, animalele și mediul înconjurător, este una dintre cele mai grave amenințări cu care ne confruntăm la nivel mondial”, au declarat Mike Catchpole și Carlos Das Neves, directori științifici ai ECDC și, respectiv, EFSA, se arată pe site-ul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.
În ciuda acestui raport, au existat tendințe încurajatoare în mai multe țări. De exemplu, s-a constatat că un procent tot mai mare de bacterii provenite de la animale destinate producției de alimente este sensibil la toate anti-microbienele testate.
Potrivit celor două autorități, prevalența beta-lactamazelor cu spectru extins (Esbl) și a beta-lactamazelor producătoare de E.coli (AmpC) (enzime care conferă bacteriilor capacitatea de a rezista la acțiunea diferitelor antibiotice) este în scădere.
De asemenea, scăderea rezistenței Salmonella la ampicilină și tetraciclină la om a fost observată în mai multe țări între 2013 și 2021, scrie dcnews.ro. Datele arată, de asemenea, o tendință de scădere a rezistenței Campylobacter jejuni la eritromicină la oameni și la găini. Acest antibiotic este esențial pentru tratamentul campilobacteriozei.
Cu toate acestea, raportul arată o tendință de creștere a rezistenței S. Enteritidis și C. jejuni la ciprofloxacină la om, microorganismele care provoacă cele mai multe cazuri de salmoneloză și campilobacterioză.
Specialiștii spun că între 2009 și 2020, au fost observate tendințe similare pentru Campylobacter jejuni de la pui rezistența la ciprofloxacină crescând în mai multe țări. Nivelul de rezistență la ciprofloxacină la Campylobacter este acum atât de ridicat, notează raportul, încât acest antibiotic nu mai poate fi recomandat pentru tratamentul infecțiilor grave la om.
ECDC și EFSA trag un semnal de alarmă și subliniază faptul că episoadele de rezistență la aceste produse „trebuie monitorizate și investigate”.
Citește și Nouă alertă medicală. Au fost detectate 35 de infectări cu un nou virus de origine animală în China