ALERTĂ medicală în România! Care este boala care se răspândește rapid și ne pune în pericol sănătatea

România se confruntă cu o nouă alertă medicală, cauzată de această dată de poluarea excesivă. Iată care sunt zonele cele mai periculoase de la noi din țară și care este boala care ne pune în pericol sănătatea.
Filip Stan
25 mart. 2024, 21:33
ALERTĂ medicală în România! Care este boala care se răspândește rapid și ne pune în pericol sănătatea
ALERTĂ medicală în România! Care este boala care se răspândește rapid și ne pune în pericol sănătatea

O boală extrem de periculoasă se răspândeste cu rapiditate în România, iar persoanele care trăiesc în zone mai populate sunt expuse la un risc mai mare de infectare.

Conform datelor oferite de medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în România există două zone cu risc crescut de infectare cu bacilul Koch, care provoacă tuberculoza.

Citește și: Ce se întâmplă cu taxa pe soare! Ministrul Energiei a facut anunțul

Recent, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva TBC-ului, Beatrice Mahler, directoarea spitalului, a tras un semnal de alarmă cu privire la calitatea slabă a aerului, care are un impact major și negativ asupra sănătății umane, iar cele mai recente cercetări au demonstrat faptul că există o legătură între nivelul crescut de particule în suspensie și tuberculoză.

„Evaluarea riscului de infectare cu bacilul Koch din perspectiva calității aerului creează o perspectivă diferită în lupta împotriva TBC-ului”, scrie ea, potrivit rador.ro.

Conform unui comunicat de presă emis de către Institut, reducerea imunității din cauza expunerii la poluanți precum particulele fine (PM2.5), oxizii de azot și alte substanțe toxice poate compromite sănătatea organismului, crescând vulnerabilitatea la infecții, inclusiv la tuberculoză. De asemenea, accentuarea afecțiunilor preexistente precum astmul sau bronșita cronică poate crește susceptibilitatea unei persoane la tuberculoză.

„Persoanele diagnosticate cu tuberculoză trebuie să urmeze un regim strict de tratament, care implică adesea utilizarea de medicamente timp îndelungat. Poluarea poate afecta eficacitatea tratamentului, interferând cu absorbţia medicamentelor în organism sau sporind riscul de complicaţii”, afirmă sursa citată.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta„, Beatrice Mahler, a mai pus accentul pe faptul că este esenţial să se intensifice eforturile de prevenire şi control al tuberculozei, inclusiv prin îmbunătăţirea accesului la diagnostic şi tratament, educarea comunităţii şi promovarea igienei şi a practicilor de viaţă sănătoase.

„Prin abordarea atât a cauzelor poluării, cât şi a factorilor de risc pentru tuberculoză, putem spera să reducem incidenţa bolii şi să protejăm sănătatea publică. Aceste măsuri trebuie să vizeze reducerea emisiilor de poluanţi, promovarea energiei curate şi regenerabile, având ca scop îmbunătăţirea calităţii aerului în zonele urbane”, a declarat Beatrice Mahler.

Tuberculoza este o infecție care poate cauza leziuni în diverse părți ale organismului, însă are o preferință pentru localizarea în plămâni datorită modului său de transmitere.

Cu doar două zile în urmă, Gilda Popescu, medic și coordonatoare a Programului Național de Control al Tuberculozei în același spital, a informat că țara noastră a înregistrat anul trecut o creștere a cazurilor noi de tuberculoză, după 10 ani de scădere constantă.

Doctorul Gilda Popescu a subliniat că România rămâne țara cu cea mai mare incidență a acestei boli în întreaga Uniune Europeană.

„Pentru România, rata incidenței tuberculozei a scăzut din 2002, când am avut 142,2 la suta de mii de locuitori și notificați 30.965 de cazuri de tuberculoză”, spune dr. Gilda Popescu
Anul trecut, rata incidenţei tuberculozei a fost de 48/100.000 de locuitori, fiind înregistrate 9.572 de cazuri, dintre care 429 la copii, a informat, vineri, Institutul „Marius Nasta”.

Datele Programului Naţional de Prevenire şi Control al Tuberculozei, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, sub coordonarea IPMN, arată că în anul 2023 rata incidenţei tuberculozei, în rândul populaţiei, a ajuns la 48 de cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, faţă de de 46,3 în 2022 şi 39,7 în 2021.

Comparativ cu anul precedent cifrele actuale sunt în creştere cu peste 700 de pacienţi, în anul 2022 au fost înregistrate 8.824 de cazuri de tuberculoză, din care 327 au fost copii”, se arată într-un comunicat de presă al unităţii medicale.

Potrivit sursei citate, acesta este al treilea an consecutiv de creştere a incidenţei tuberculozei în România.

Judeţele cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei sunt Dolj, Teleorman, Giurgiu, Brăila şi Botoşani, unde s-au înregistrat peste 75 de cazuri/100.000 de locuitori.

La polul opus sunt Covasna, Bistriţa-Năsăud, Alba, Braşov şi Sălaj cu mai puţin de 30 de cazuri/100.000 de locuitori, potrivit Agerpres.

Tuberculoza rămâne una dintre cele infecţioase boli din lume, dar poate fi prevenită şi vindecată. Din cauza acestei afecţiuni, mor zilnic peste 4.100 de oameni, iar aproape 28.000 o dobândesc.

Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieţi începând cu anul 2000.

În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, numărul deceselor din cauza tuberculozei a crescut pentru prima dată în peste un deceniu, potrivit www.who.int.

Citește și: Sunt sau nu bani pentru majorarea pensiilor din septembrie? Ce spune fostul ministru al Muncii, Marius Budăi

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cinci zodii au protecție totală începând din 22 ianuarie. Vine cea mai de succes perioadă, Balanțele au tras cartea norocoasă
Capital.ro
EL va fi înlocuitorul lui Călin Georgescu. Va strânge chiar mai multe voturi: E redutabil!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de nazist a fost gestul făcut de Elon Musk la învestirea lui Donald Trump: „Nu știu cât a învățat el istorie”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Prăjitură delicioasă din perioada comunistă. Un răsfăț la desert
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Anda, o tânără de 34 de ani din Târgu-Jiu, a fost găsită moartă în propriul apartament 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale?! Este obligatoriu pentru orice candidat la prezidențiale
StirileBZI
Călin Georgescu a luat decizia! Ce platformă a lansat candidatul la președinție
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Donald Trump îl grațiază pe fondatorul Silk Road, Ross William Ulbricht
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!