ALERTĂ medicală în România! Care este boala care se răspândește rapid și ne pune în pericol sănătatea

România se confruntă cu o nouă alertă medicală, cauzată de această dată de poluarea excesivă. Iată care sunt zonele cele mai periculoase de la noi din țară și care este boala care ne pune în pericol sănătatea.
Filip Stan
25 mart. 2024, 21:33
ALERTĂ medicală în România! Care este boala care se răspândește rapid și ne pune în pericol sănătatea
ALERTĂ medicală în România! Care este boala care se răspândește rapid și ne pune în pericol sănătatea

O boală extrem de periculoasă se răspândeste cu rapiditate în România, iar persoanele care trăiesc în zone mai populate sunt expuse la un risc mai mare de infectare.

Conform datelor oferite de medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în România există două zone cu risc crescut de infectare cu bacilul Koch, care provoacă tuberculoza.

Citește și: Ce se întâmplă cu taxa pe soare! Ministrul Energiei a facut anunțul

Recent, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva TBC-ului, Beatrice Mahler, directoarea spitalului, a tras un semnal de alarmă cu privire la calitatea slabă a aerului, care are un impact major și negativ asupra sănătății umane, iar cele mai recente cercetări au demonstrat faptul că există o legătură între nivelul crescut de particule în suspensie și tuberculoză.

„Evaluarea riscului de infectare cu bacilul Koch din perspectiva calității aerului creează o perspectivă diferită în lupta împotriva TBC-ului”, scrie ea, potrivit rador.ro.

Conform unui comunicat de presă emis de către Institut, reducerea imunității din cauza expunerii la poluanți precum particulele fine (PM2.5), oxizii de azot și alte substanțe toxice poate compromite sănătatea organismului, crescând vulnerabilitatea la infecții, inclusiv la tuberculoză. De asemenea, accentuarea afecțiunilor preexistente precum astmul sau bronșita cronică poate crește susceptibilitatea unei persoane la tuberculoză.

„Persoanele diagnosticate cu tuberculoză trebuie să urmeze un regim strict de tratament, care implică adesea utilizarea de medicamente timp îndelungat. Poluarea poate afecta eficacitatea tratamentului, interferând cu absorbţia medicamentelor în organism sau sporind riscul de complicaţii”, afirmă sursa citată.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta„, Beatrice Mahler, a mai pus accentul pe faptul că este esenţial să se intensifice eforturile de prevenire şi control al tuberculozei, inclusiv prin îmbunătăţirea accesului la diagnostic şi tratament, educarea comunităţii şi promovarea igienei şi a practicilor de viaţă sănătoase.

„Prin abordarea atât a cauzelor poluării, cât şi a factorilor de risc pentru tuberculoză, putem spera să reducem incidenţa bolii şi să protejăm sănătatea publică. Aceste măsuri trebuie să vizeze reducerea emisiilor de poluanţi, promovarea energiei curate şi regenerabile, având ca scop îmbunătăţirea calităţii aerului în zonele urbane”, a declarat Beatrice Mahler.

Tuberculoza este o infecție care poate cauza leziuni în diverse părți ale organismului, însă are o preferință pentru localizarea în plămâni datorită modului său de transmitere.

Cu doar două zile în urmă, Gilda Popescu, medic și coordonatoare a Programului Național de Control al Tuberculozei în același spital, a informat că țara noastră a înregistrat anul trecut o creștere a cazurilor noi de tuberculoză, după 10 ani de scădere constantă.

Doctorul Gilda Popescu a subliniat că România rămâne țara cu cea mai mare incidență a acestei boli în întreaga Uniune Europeană.

„Pentru România, rata incidenței tuberculozei a scăzut din 2002, când am avut 142,2 la suta de mii de locuitori și notificați 30.965 de cazuri de tuberculoză”, spune dr. Gilda Popescu
Anul trecut, rata incidenţei tuberculozei a fost de 48/100.000 de locuitori, fiind înregistrate 9.572 de cazuri, dintre care 429 la copii, a informat, vineri, Institutul „Marius Nasta”.

Datele Programului Naţional de Prevenire şi Control al Tuberculozei, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, sub coordonarea IPMN, arată că în anul 2023 rata incidenţei tuberculozei, în rândul populaţiei, a ajuns la 48 de cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, faţă de de 46,3 în 2022 şi 39,7 în 2021.

Comparativ cu anul precedent cifrele actuale sunt în creştere cu peste 700 de pacienţi, în anul 2022 au fost înregistrate 8.824 de cazuri de tuberculoză, din care 327 au fost copii”, se arată într-un comunicat de presă al unităţii medicale.

Potrivit sursei citate, acesta este al treilea an consecutiv de creştere a incidenţei tuberculozei în România.

Judeţele cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei sunt Dolj, Teleorman, Giurgiu, Brăila şi Botoşani, unde s-au înregistrat peste 75 de cazuri/100.000 de locuitori.

La polul opus sunt Covasna, Bistriţa-Năsăud, Alba, Braşov şi Sălaj cu mai puţin de 30 de cazuri/100.000 de locuitori, potrivit Agerpres.

Tuberculoza rămâne una dintre cele infecţioase boli din lume, dar poate fi prevenită şi vindecată. Din cauza acestei afecţiuni, mor zilnic peste 4.100 de oameni, iar aproape 28.000 o dobândesc.

Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieţi începând cu anul 2000.

În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, numărul deceselor din cauza tuberculozei a crescut pentru prima dată în peste un deceniu, potrivit www.who.int.

Citește și: Sunt sau nu bani pentru majorarea pensiilor din septembrie? Ce spune fostul ministru al Muncii, Marius Budăi

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Din ce este făcut sicriul Papei Francisc și ce a fost pus în el. Un obiect din România se află acolo
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Ce este permisul de conducere internațional. Cum îl obții rapid în România, unde îl poți folosi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Proiectul odios al lui Ceaușescu, în care au murit peste 400 de români, din nou funcțional
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi locuri pe care nu ai voie să parchezi. Amenzi de până la 1.500 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte