România se confruntă deja cu invazia insectelor care pot transmite boli periculoase. Există rapoarte despre prezența țânțarului responsabil de malaria pe teritoriul nostru.
Odată cu creșterea temperaturilor în Europa, speciile de țânțari asociate cu boli tropicale, precum malaria și febra dengue, își extind aria de acoperire spre nord. În România, deja există țânțari care ar putea fi vectori ai malariei, iar Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a confirmat prezența țânțarului tigru asiatic în mai multe zone.
Perspectivele epidemiilor de malarie și febră dengue în Europa au fost anterior mai degrabă teoretice, bazate pe schimbările climatice, dar devin tot mai probabile în deceniile următoare, pe măsură ce speciile de țânțari potențial purtătoare și transmițătoare ale acestor boli își extind habitatul, inclusiv în România.
Avertismentul cel mai recent a venit de la profesorul Rachel Lowe, care conduce grupul de reziliență în sănătate globală la Centrul de Supercomputing din Barcelona. Ea afirmă că Europa nu este suficient de pregătită pentru amenințarea răspândirii malariei și febrei dengue, iar prezența pe tot parcursul anului a țânțarilor potențiali purtători ai acestor boli este deja confirmată într-o gamă tot mai largă de țări europene.
„Odată cu răspunsul slab la schimbările climatice, ne putem aștepta la o creștere a cazurilor și la apariția morților cauzate de boli precum malaria și febra dengue pe teritoriul Europei. Trebuie să anticipăm eventuale pandemii și să intervenim din timp pentru a le preveni”, a explicat profesoara Rachel Lowe, citată de The Guardian.