Alertă medicală! Numărul cazurilor de rujeolă a crescut enorm la nivel global în primul trimestru din 2019

Cazurile de rujeolă din lumea întreagă au crescut cu aproximativ 300% în primele trei luni ale acestui an în raport cu aceeaşi perioadă din 2018, au anunţat luni reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit cărora această creştere a depăşit în Africa pragul de 700%, informează AFP.
Iulian Tudor
15 apr. 2019, 17:55
Alertă medicală! Numărul cazurilor de rujeolă a crescut enorm la nivel global în primul trimestru din 2019

Până în 2016, incidenţa acestei boli era în scădere.

„Până în această zi, în 2019, 170 de ţări au semnalat 112.163 de cazuri de rujeolă experţilor de la OMS. Anul trecut, la aceeaşi dată, 28.124 de cazuri de rujeolă au fost recenzate în 163 de ţări. Asta înseamnă o creştere de aproape 300% la scală mondială”, a precizat OMS, o agenţie specializată în cadrul ONU, într-un comunicat. Potrivit reprezentanţilor OMS, aceste cifre sunt provizorii şi, deci, incomplete.

OMS estimează că mai puţin de o zecime dintre cazurile reale de rujeolă sunt semnalate la nivel mondial.

Africa este cea mai afectată dintre regiunile lumii, cu o creştere de 700% în primele trei luni ale anului 2019 (în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut), urmată de Europa (+300%), ţărmul estic al Mării Mediterane (+100%), cele două Americi (+60%) şi regiunea Asia de Sud-Est / Pacificul occidental (+40%).

Rujeola este una dintre cele mai contagioase maladii din lume şi pentru care nu există tratament curativ, însă ea poate fi prevenită prin două doze ale unui vaccin considerat „sigur şi eficient”, potrivit OMS.
Rujeola apare aproape peste tot în lume, din cauza refuzului de vaccinare în ţările bogate sau a unui acces deficitar la îngrijirile medicale în ţările sărace.

Opozanţii vaccinării se bazează pe publicarea în 1998 a unei cercetări care lega vaccinurile de autism. Potrivit AFP, s-a stabilit că autorul ei, britanicul Andrew Wakefield, a falsificat rezultatele, iar mai multe studii au încercat de atunci să arate că vaccinul nu creşte riscul de autism.

Potrivit OMS, focare de rujeolă există în Republica Democrată Congo, Etiopia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Madagascar, Birmania, Philipine, Sudan, Thailanda şi Ucraina, „cauzând numeroase decese, în principal în rândul copiilor cu vârste fragede”.

„Pe parcursul ultimelor luni, numărul cazurilor a atins de asemenea maximuri în ţări în care acoperirea vaccinală globală este ridicată, mai ales în Statele Unite, Israel, Thailanda şi Tunisia, întrucât boala s-a propagat prin grupuri de persoane nevaccinate”, a explicat OMS.

În 2017, 110.000 de decese imputate rujeolei au fost înregistrate, potrivit OMS.

Boala se manifestă printr-o febră puternică, urmată de o erupţie cutanată. Ea este contagioasă cu patru zile înainte şi la patru zile după acea erupţie.

De obicei benignă, rujeola poate totuşi să determine complicaţii grave, respiratorii (infecţii pulmonare) şi neurologice (encefalite), în special în rândul persoanelor cu sănătate fragilă.

Autorităţile sanitare mondiale insistă asupra importanţei vaccinării, la nivel individual dar şi colectiv: o acoperire vaccinală ridicată (95% din populaţie) protejează persoanele care nu au putut fi vaccinate, în special atunci când sistemul lor imunitar era slăbit. Or, acea rată de acoperire globală (pentru prima doză de vaccin) stagnează de mai mulţi ani la 85%, potrivit OMS.

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Serialul de pe Netflix adorat de întreaga planetă revine cu un nou sezon. Data de la care abonații vor putea vedea producția care i-a fascinat
Capital.ro
Obligație nouă în România. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Vor plăti banii
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau fonduri europene pentru românii care vor să cumpere animale
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Mărturii înfiorătoare despre Alfred Bulai: Am vomat
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Cât de talentată este iubita lui David Popovici! Taisia face o artă din make-up și are înclinații spre domeniul sportului
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Este obligatoriu în România. A intrat în vigoare miercuri, 31 Iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au câştigat argintul la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
DECIZIE BOMBĂ pentru KAMALA HARRIS! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?