UPDATE. „Supraveghem cu atentie analizarea cauzelor care au dus la imbolnavirea acestor copii. Se ia in calcul orice factor, nu ne restrangem doar la apa sau lapte praf. Ancheta este efectuata in zonele din care vin copiii, dar si in Spitalul din Piteşti. Copiii sunt din judetul Arges, dar din foarte multe localitati. Fiecare părinte are o fişă cu tot ce a mancat copilul in ultima perioada. Nu toţi copiii au utilizat acelasi tip de lapte praf. Apa de la retea este corespunzatoare din punct de vedere microbiologic. Medicii de familie trebuie să urmărească cu atentie toti copiii mici. Sperăm să aflăm cauza îmbolnăvirii cât mai repede„, a declarat Mihaela Tănase, consilier din Ministerul Sănătăţii.
„Am demarat o anchetă epidemiologică. Echipele sunt pe teren. Monitorizăm atent situaţia. Cei cu care am stat de vorbă astăzi nu au acelaşi tip de lapte praf. 12 cazuri sunt transferate la Bucureşti. Astazi au fost transferati 3. O să luam probe de lapte, din apa imbuteliata, din ce ne spun parintii ca au consumat copiii inainte sa apara simptomele„, au spus şi reprezantantii DSP Argeş.
Sursa contaminării nu este cunoscută, însă toți prezintă aceleași simptome, trei-patru dintre aceștia trebuind dializați în permanență.
„Se poate să fie de la apă, laptele praf, fructe nespălate, legume, mâini nespălate”, susțin medicii.
O astfel de afecțiune debutează cu diaree, pacientul intră în insuficiență renală și trebuie dializat până când iese din criză.
Ultimul caz înregistrat în Argeș este cel al unui copil în vârstă de opt luni, care a fost transportat marți cu un elicopter SMURD la București. Potrivit medicilor de la Spitalul de Pediatrie din Pitești, în momentul transferului, pacientul era conștient și echilibrat hemodinamic.
Bebeluş de 8 luni din Argeş, transportat cu elicopterul la Bucureşti, din cauza unei INFECŢII
Directorul medical al Spitalului de Pediatrie Pitești, medicul Dana Toader, a confirmat că în ultima perioadă trei copii din Argeș, toți cu vârsta sub un an, au prezentat simptome similare și au fost transferați la București, unde li s-a pus diagnosticul de sindrom hemolitic uremic, boală care cauzează insuficiență renală acută.
Șefa Direcției de Sănătate Publică Argeș, medicul Sorina Honțaru, a anunțat că a fost deschisă o anchetă epidemiologică pentru a se stabili sursele infecției.
Toți copiii sub doi ani vor fi consultați de medicii de familie
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș le-a cerut, miercuri, medicilor de familie din județ să-i consulte pe toți pacienții cu vârsta sub doi ani, în contextul în care mai mulţi copii au fost internați în ultimele zile cu o infecție a cărei cauză nu a fost încă stabilită cu exactitate.
Potrivit directorului DSP Argeș, medicul Sorina Honțaru, decizia a fost luată în urma unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, convocată de prefectul Mihail Oprescu.
„S-a luat decizia ca medicii de familie să consulte copiii și la primele semne de boală, dacă medicul nu a ajuns să-i consulte la domiciliu, să se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist, ca să descoperim boala cât mai repede”, a anunțat șefa DSP Argeș, care a precizat că în județ sunt aproximativ șase mii de copii cu vârsta sub doi ani.
Conform datelor DSP Argeș, până în prezent s-au înregistrat în județ 12 cazuri de îmbolnăviri, în localități aflate la mare distanță unele de altele. Este vorba despre municipiile Pitești și Câmpulung Muscel, orașele Topoloveni și Ștefănești și comunele Țițești, Negrași, Mărăcineni și Poiana Lacului.
„Noi suntem încă în anchetă, nu știm cauza îmbolnăvirii acestor copii. În momentul în care ancheta se va termina, poate reușim să stabilim cauza acestei patologii. (…) Facem și noi anchetă, și la ‘Marie Curie’ se face o anchetă și vom comunica rezultatele în momentul în care le avem”, a mai precizat Sorina Honțaru.
Prefectul Mihail Oprescu a convocat, miercuri, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în cazul copiilor din județul Argeș infectați cu bacteria Escherichia coli, internați în prezent la Spitalul de Copii „Marie Curie” din București.
La ședința convocată de prefect au participat reprezentanți ai Consiliului Județean, Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Spitalului de Pediatrie din Pitești, precum și ai altor instituții cu atribuții în domeniu.