Alertă meteo. Potrivit ANM, sunt vizate de Codul portocaliu județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și parțial județele Sibiu, Alba, Hunedoara și Caraș-Severin.
În aceste zone vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40-50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70-90 l/mp.
PROGNOZA METEO. Semne de toamnă, canicula lasă loc furtunilor violente
De asemenea, meteorologii au emis și o avertizare Cod galben. Astfel, în Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Muntenia vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp și pe arii restrânse 50-70 l/mp.
Avertizările sunt în vigoare de duminică de la ora 10.00 până luni la ora 22.00.
Meteorologii anunță că gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.
În regiunile sud-estice disconfortul termic va fi în continuare ridicat, iar în după-amiaza zilei de duminică indicele temperatură-umezeală ITU va depăși local pragul critic de 80 de unități.
ANM-Avertizare-generala-T0-220821100007
Prognoza pentru BUCUREȘTI
Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp șiizolat 20…25 l/mp. Disconfortul termic va fi în continuare ridicat, iar în după-amiaza zilei de 21 august indicele temperatură-umezeală ITU va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 30…34 de grade,iar noaptea vor fi minime de 18…20 de grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şiintensitatea fenomenelor meteorologice.
Avertizare meteo. Urmează trei zile cu ploi torenţiale, vijelii şi grindină HARTA ANM actualizată
Ne aşteaptă o toamnă lungă, caldă şi secetoasă
Elena Mateescu, director ANM, spune că e prematur să ne pronunțăm pentru tot sezonul de toamnă. „Cert este că cel puțin prima jumătate a lunii septembrie aduce valori de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit și cantități apropiate de normalul pluviometric, însă este posibil și un deficit în jumătatea de vest a țării.
Experiența cel puțin ultimilor ani ne-a arătat și ne-a adus frecvent în atenție faptul că toamnele au fost mai calde și ușor mai sărace în precipitații, așa cum a fost și toamna 2021.