Alertă meteo. Avertizarea este valabilă pentru intervalul 31 august, ora 10 – 31 august, ora 22. ”În Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, nord-estul Munteniei şi nordul Dobrogei precum şi în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat peste 40 l/mp”, transmite ANM.
Prognoza meteo. Primele semne ale toamnei, dimineţi în ceaţă şi minime de sub 10 grade Celsius
Astfel de fenomene vor fi izolat şi în celelalte regiuni, precizează ANM.
Alertă meteo. Luna septembrie începe cu temperaturi plăcute de vară, dar și averse și furtuni în unele zile. În a doua jumătatea a lunii, sunt posibile însă și răciri mai puternice.
Valul de căldură persistent din ultimele săptămâni, care a adus zile în șir cu temperaturi ridicate și nopți tropicale în multe zone din țară, s-a încheiat chiar la sfârșitul lunii august. Deși vor mai fi zile călduroase, sunt șanse foarte mici să mai avem probleme din cauza caniculei.
Vreme caldă în prima parte a lunii
Luna septembrie va începe cu o vreme caldă pentru această perioadă, dar plăcută, fără extremele din ultima perioadă. Nopțile vor fi mai răcoroase, mai ales în nordul și centrul țării, dar ziua ne vom bucura de temperaturi confortabile.
În acest weekend se va încălzi ușor, iar duminică maximele vor depăși din nou 30 de grade pe arii extinse în Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova și Banat, iar local și în celelalte regiuni. Totuși, mercurul nu va crește peste 34 de grade decât izolat, în regiunile sudice.
La începutul săptămânii viitoare, ne putem aștepta la o răcorire ușoară. Mai ales în jumătatea nordică a țării, dar local și în sud, aceasta va fi însoțită de ploi și furtuni pe arii mai extinse. Cantitățile de precipitații ar putea atinge, local, până la 20 – 30 l/mp, iar izolat peste 40 – 50 l/mp.
În restul săptămânii viitoare, sunt așteptate temperaturi cuprinse între 22 și 31 de grade în cea mai mare parte a țării. După câteva zile cu vreme frumoasă, șansele de ploaie vor crește din nou spre sfârșitul săptămânii, iar nopțile vor deveni mai răcoroase.
Episoade cu vreme răcoroasă și umedă, dar și intervale calde
Conform modelărilor actuale, în următoarele săptămâni presiunea atmosferică va fi mai ridicată decât în mod normal în jumătatea nordică a Europei, în timp ce în partea sudică a continentului va fi mai scăzută.
În funcție de poziția exactă a centrilor barici, această configurație poate aduce în țara noastră atât episoade cu vreme umedă și răcoroasă, asociate cu pătrunderile de aer maritim dinspre nord-vest, cât și intervale cu o circulație estică, ce va transporta un aer încă relativ cald și uscat dinspre stepele ponto-caspice.
În ansamblu, în luna septembrie vremea pare să fie mai caldă decât în medie, dar temperaturile vor scădea progresiv spre sfârșitul lunii, când sunt posibile și câteva răciri mai puternice. Aceste răciri ar putea aduce primele înghețuri în zonele depresionare și de munte.