ANM a transmis o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de ploi și vijelii, valabilă în intervalul 25 mai, ora 12 – 25 mai, ora 23.
Citește și: Prognoza meteo 25 mai. Vreme caldă cu temperaturi de vară, dar și furtuni violente
”În intervalul menționat local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice și averse torențiale în Oltenia, dealurile Banatului, Crișanei, în Transilvania, Muntenia, Moldova și Dobrogea. Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Intensificări ale vântului, cu rafale în general de 50…70 km/h și vijelii se vor semnala mai ales în estul și sud-estul teritoriului.
Citește și: Prognoza meteo. Minivacanţă călduroasă, vreme de tricou de Ziua Copilului şi Rusalii 2023
Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în celelalte regiuni”, a transmis ANM.
PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI
Vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și în orele serii când vor fi ploi de scurtă durată, descărcări electrice și intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 50…60 km/h. Temperatura maximă va fi de 27…28 de grade.
„Până la sfârșitul lunii mai discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme din perspectiva condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată. Ea afectează prin cantitățile de precipitații, care la nivel local pot să depășească 20-25 l/mp, chiar 30-40 l/mp. Vorbim și de intensificări ale vântului, cu viteze la rafală care pot depăși 55-60 km/h și, izolat, căderi de grindină. (…) În următoarele 2 zile, instabilitatea va fi de interes în cea mai mare parte a țării, cu valori ale cantităților de precipitații care pot ajunge local până la 30-40 l/mp.
Este o perioadă favorabilă acestor condiții de instabilitate, pentru că pe măsură ce avansăm spre vară, acest tipar de vreme devin unul al condițiilor extreme și cu siguranță că vom încheia și luna mai, cea mai ploioasă lună a primăverii, într-un tipar de vreme extremă. Mediterana începe să fie din ce în ce mai activă, iar când e activă determină instabilitate atmosferică, iar în asociere cu temperaturile ridicate, aceste fenomene devin extreme și vor face obiectul atenționărilor de tip Nowcasting“, a spus Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, la Antena 3.